Ne brinite ako ste bez razloga veseli, smijete se na svaku sitnicu ili ste nervozni ili dekoncentrisani, a do juče niste željeli ni sa kim da prozborite ni riječ – niste poludlii već, kako ljekari kažu, spoljašnja temperatura vazduha i puno sunca i svjetla tako mogu da utiču na vas.

Ovo iznenadno toplo proljeće pred kraj zime, koje će imati sunce i kišu, dakako da je obradovalo sve nas, ali hronični pacijenti trebalo bi malo da pripaze na sebe, odnosno da redovno piju svoju terapiju, na prve znakove pogoršanja simptoma da se obrate ljekarima i osluškuju svoje tijelo, ukratko je izvještaj ljekara o mogućem uticaju skoka žive u termometru, a koja će se nastaviti i narednih dana.

Nema mjesta panici, kažu oni, jer naš organizam ima savršeni mehanizam adaptacije na spoljašnje uslove i to može da traje 24 do 48 sati.

Toplo vrijeme koje će donijeti temperature iznad prosjeka za ovo doba godine zadržaće se djelimično i tokom predstojećeg vikenda, ali će u pojedinim dijelovima zemlje biti oblačno, sa mogućim padavinama, meteorološki je izvještaj za naredne dane.

– Početkom sljedeće nedjelje živa će dostići čak 21 stepen, a nakon toga očekuje nas oblačno vrijeme sa kišom i za koji stepen niže temperature – najavljuje Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2Umbrella”.

Ove lijepe vijesti prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsjednica Sekcije opšte medicine u Srpskom ljekarskom društvu, komentarisala je za “Blic” da ne može unaprijed da se zna kako će koji organizam danas i narednih dana da reaguje, ali je bitno da se stanje prati.

– Hronični bolesnici trebalo bi redovno da uzimaju svoju terpiju, a na svako pogoršanje simptoma neka se jave svojim izabranim ljekarima. Građani se uglavnom žale, kada su promjene vremena nagle, na bolove u zglobovima, lupanje srca, vrtoglavicu. Generalno, suočavamo se sa velikim razlikama u temperaturama i vremenskim prilikama zbog klimatskih promjena i organizam ne može trenutno da se adaptira – ukazuje dr Dimitrijević.

Ona dodaje, da će količina svjetlosti uticati na naše raspoloženje, pa može da se desi da mlađe osobe bolje rade i bolje se osjećaju.

– Ipak, nezaboravimo, kakvo god vrijeme da nam stiže, naše tijelo ima sposobnost da se na to adaptira za 24 do 48 sati. Zato, građani neka iskoriste ovo toplo i lijepo vreme za šetnje – naglasila je.

Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći u Beogradu da je do 13 časova bio malo povećan broj poziva toj službi. Do tada je bilo, prema istim informacijama, i sedam saobraćajnih nesreća, što je prosjek za čitav dan.

– Do 13 časova bilo je 79 poziva. To je malo više od uobičajenog. Za cijeli dan primimo oko 160. Uglavnom su se građani žalili na uobičajene tegobe – kardiovaskularne probleme. Bilježimo nešto veći broj saobraćajnih nesreća – sedam do sada, a to je prosjek za čitav dan. Takođe, desila se i teška povreda radnika na groblju “Orlovača”. Ali, ništa od svega toga ne možemo direktno da povežemo sa vremenom – navodi ona.

Sa druge strane, a prema njenim riječima, nagle promjene vremena i porast temeprature mogu da utiču na kardiovaskularne i cerebrovaskularne pacijentima, odnosno na krvne sudove u mozgu, srcu i drugim dijelovima tijela.

“Skok temperature utiče na krvne sudove”

– Atmosferski pritisak utiče na krvne sudove tako što se oni šire ili skupljaju, a to može da izazove kolebanje vrijednosti krvnog pritiska. Savjet pacijentima je redovno mjere pritisak jer zbog skoka temperature može da bude niži od uobičajenog. Nikako ne bi smejli da ne piju svoju terpiju, ali ako im je ujutru pritisak niži od uobičajenog neka se konsultuju sa svojim ljekarom. Pogotovo, ako imaju osjećaj slabosti u nogama, nesvjestice, omaglice. Ako se simptomi pogoršaju naravno da se jave lejkarima ili da pozovu Hitnu pomoć za savjet – kaže sagovornica.

Bitno je, navodi ona, da ljudi osluškuju svoje tijelo.

– Ako im se leži neka legnu. Neka ne trče ako to ne mogu. Bitno je da slušamo svoje tijelo i tako se i ponašamo – navela je dr Stefanović.

I u šabačkoj Hitnoj pomoći zabilježili su od jutros povećan broj poziva i intervencija na terenu i ambulanti.

– Ovoj službi najviše su se javljani asmatičari i osobe sa hipertenzijom. Da li je razlog naglo otopljenje ili nešto drugo, ali u Hitnoj pomoći Šabac od ranog jutra ekipe neprekidno intervenišu po pozivu građana. Kako ističu u ovoj službi, nagle promjene ne prijaju ni zdravima a posebno su na udaru bolesne odobe – naveli su u toj zdravstvenoj ustanovi.

U novosadskoj Hitnoj pomoći nije povećan broj poziva, ali portparolka te zdravstvene ustanove dr Ivana Ramović, ipak, apeluje da se građani obuku u skladu sa spoljašnjom temperaturom i da se pridržavaju propisanih terapija.

– Ovakvo vrijeme ne pogoduje hroničnim bolesnicima, pogotovo onima koji boluju od astme i onima koji imaju neurološke ili kardiovaskularne probleme. Oni su trenutno u povećanom riziku od nastanka tegoba tako da bih im preporučila da se ne izlažu velikim fizičkim naporima dok se temperatura ne stabilizuje, da redovno piju lijekove koje im je doktor propisao i da se pridržavaju njihovih savjeta – poručila je dr Ramović.

Ipak, uživajte!

Iz svih ostalih službi hitne pomoći u Srbiji, a koje nisu imale povećan broj poziva pacijenata, stižu isti savjeti – da hronični pacijenti redovno piju svoju terapiju, ostali da se oblače u skladu s vremenskim uslovima, piju dovoljno tečnosti i – uživaju u vremenu.

Srpskainfo