U Federacija BiH sutra je praznik – slave tzv. Dan nezavisnosti BiH, kada su muslimani i Hrvati proglasili nezavisnu BiH, u kojoj je mjesec kasnije planuo rat.

 

Srbima, 1. mart budi sjećanja na pucanj na srpskog svata na Baščaršiji, Nikolu Gardovića, a potom krvavi rat i stotine hiljada žrtava na svim zaraćenim stranama.

Kada su sredinom februara ’92. u Lisabonu pregovarači tri naroda prvi put sjeli za pregovarački sto, prvu verziju Kutiljerovog plana, tri cjeline, srpsku, hrvatsku i muslimansku unutar granica BiH odbio je, ko bi drugi do Alija Izetbegović.

Uz pripreme za referendum, Izetbegović se pripremao za rat. Pucanj Ramiza Delalića na srpskog svata, dokazalo se, nije bio ni slučajan, a pogotovo ne isprovociran kako je ubica tvrdio …

Aleksa Јovančić, svjedok ubistva Nikole Gardovića, 2015. godine u našoj emisiji Pečat, pričao je kako je Delalić ubio srpskog svata.

– Vidio sam Nikolu Gardovića koji ploskom odmahuje i tjera nekog čovjeka. A onda sam vidio tog čovjeka i pištolj u njegovim rukama uperen u Gardovića – pričao je Јovančić.

Ubrzo nakon priznanja da je Gardovića ubio po nalogu SDA, Ramiz Delalić Ćelo je uhapšen.

Fahrudin Radončić je takođe u Pečatu rekao da je u javnosti postojala verzija da Delalić traži milion maraka, zato što je po nalogu stranke ubio srpskog svata.

Nažalost, ni aktuelni trenutak ne obećava međusobno uvažavanje i suživot, dobrim dijelom zahvaljujući još tada ustanovljenim dvostrukim aršinima međunarodne zajednice.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, upravo ukazuje da su i danas stranci blagonakloni prema bošnjačkoj politici, osporavaju Dan Srpske, a i obilježavaju 1. mart, što je odraz nepoštovanja Srpske i srpskog naroda.

– Ovaj datum ne sadrži nikakvu simboliku nečega zbog čega bi svi trebali da budu ponosni u jednoj državi. Asocira i na smrt i na mržnju i na ubijanje i na sve ono što se dešavalo nakon toga, kaže predsjednica Srpske.

Premijer Radovan Višković navodi da 1. mart slave oni koji se pozivaju na suživot, na taj datum je je razgrađena BiH.

– No, sve dok ne bude donesen zakon o praznicima BiH, 1. mart nije praznik, nego i pravni i suštinski falsifikat – poručio je i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

– Taj dan ostaje samo privatna svetkovina Bošnjaka u BiH i trajna opomena šta bi bilo da se nismo izborili za Republiku Srpsku – poručuje i predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik.

– Insistiranje na tom datumu kao prazniku, koji Srbi nikada neće moći slaviti, pokazuje svu zaslijepljenost, prvenstveno bošnjačke politike koja, ni nakon 27 godina, ne odustaje od politike koju simboliše upravo 1. mart. To nam pokazuje da u Sarajevu još živi ideja da nam mogu uzeti pravo glasa, paliti zastavu i ubijati narod – riječi su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nasljednik na tronu ideologa Alije Izetbegovića i njegov sin, Bakir, ne vidi ponor u koju su nakon 1. marta ’92. gurnuli sve, pa i vlastiti narod.

– Trebamo biti ponosni na taj dan jer je potrvda snage BiH – kaže Izetbegović.

Dok se u Sarajevu sutra bude slavilo i veličao bošnjački patriotizam, porodica Gardović sjetiće se dana kada je Nikola ubijen.

Njegova žrtva, nažalost, bila nam je i lekcija i opomena.

RTRS