Deset dana do početka prolećnog dela Prve lige Republike Srpske Fudbalski klub Rudar Prijedor trese, do sada, neviđena organizaciona i kriza identiteta odgovorne osobe koja je spremna na svoja leđa da stavi devedesetogodišnje breme svih slavnih generacija podgrmečko-potkozarskog kraja od 1928. godine i osnivanja kluba u Ljubiji sve do danas tužne sudbine zarobljene od strane pojedinih kolektiviteta.

Na Skupštini u junu 2018. godine za predsednika kluba izabran je Radomir Dukić, a za preostala dva člana Upravnog odbora Ranko Vučković i Miran Kolar. Nakon što nije prošao predlog kadriranja i organizacije kluba od strane jednog od tri glavna spomnzora RŽR “Ljubije” predsednik Skupštine Ognjen Hrnjak, inače nekadašnji omladinac Rudar Prijedora, je podneo ostavku uz reči:

-Član sam delegacije RŽR “Ljubija” i radnik, predstavnik u Skupštini kluba, ne bih da diram u stavove preostala dva sponzora, ali smatram da je RŽR “Ljubija” imao dobre namere i dobar kocept u sistemu razvoja kluba koji nije prihvaćen i prirodno je, i priciplijelno, da se ja na kraju iz prvivatnih, ali i ovih razloga povučem sa funkcije predsednika Skupštine kluba.

Junska Skupština je bila burna jer se tražila odgovornost zbog čega je Rudar Prijedor u godini velikog jubileja, kada je slavio 90. rođendan, s kojim malo koji klub na prostorima Republike Srpske može da se pohvali, ostao bez titule i povratka u Premijer ligu BiH. Zvijezda-09 iz Etno sela Stanišići je prva prošla kroz cilj. Odgovornost se u prijedorskom fudbalskom velikanu, kao i mnogo puta do sada, zataškala, nađeno je novo nerezonsko rešenje.

Upravni odbor predvođen s predsednikom Radomirom Dukićem gotovo da se nije ni sastajao zvanično, bez zapisnika i sednica u klupskim prostorijama, bili su to više neformalni sastanci na kojima su retko bila sva tri člana uprave, pa se zapalo u novi organizacioni mračni tunel, a funkcionisanje kluba je palo na kancelariju, direktora Borislava Obradovića i sekretara Veljka Janjetovića, s kojima inače, poslednjih meseci predsednik Dukić nije razgovarao, niti je dolazio u klupske prostorije.

Nedavno je prethodnik Dukića na predsedničkoj funkciji Dalibor Majkić obratio klubu da se izbriše iz registra odgovornog lica i potpisnika s pečatom, pošto se utvrdilo da njegov naslednik nije dobio sudsko rešenje o imenovanju i zvaničnom preuzimanju obaveza predsednika kluba. A onda je u javnost “isplivao” papir pismene ostavke predsednika Radomira Dukića koji je strogo čuvan u tajnosti 20 dana.

-Očigledno je da se ponovo igraju razne igre oko Rudar Prijedora i traži se novo “žrtveno jagnje”, a po svemu sudeći sekretar Veljko Janjetović će se naći na udaru. Aktuelni direktor prijedorske Gimnazije je “etiketiran” i “targetovan” od strane “sive zone” okupljene oko kluba, ne odgovara onima koji su iz duboke anonimnosti naučili da postavljaju kadar na funkcije u klubu i sa njim upravljaju uz pomoć konopaca, kao da gledamo pozorišnu predstavu. Međutim, fudbal je duboka emocija i ne prepoznaje glumce za jednokratnu upotrebu na “daskama koje život” znače. Kada u Prijedoru shvate moć fudbala proći će mnogi “talgo vozovi”, a fudbalski Prijedor će ostati, po svom izboru “slepo crevo” i provincija – rekao je izvor Žurnala blizak klubu.

Klupski račun je već duže vreme blokiran, a paralelno je osnovan novi pravni subjekat OFK Rudar Prijedor preko čijeg računa se poslovalo, a potpisnik i zastupnik s pečatima bio je upravo Janjetović.

-Možda je namera bila dobra, ali to je krivično delo, da klub pored svog blokiranog računa otvori drugi i vrši transakcije preko njega. Kao intelektualac i uvažen čovek u javnom i društvenom životu Grada Prijedor Veljko Janjetović je nezavisan od onih koji su želeli da ga u klubu “drže pod kontrolom putem ucene”. Mnogi se kriju iza njega, a kada se bude tražila odgovornost sve će biti svaljeno na njega – jasan je naš izvor iz kancelarije FK Rudar Prijedor

I dok se takmičarski sektor, po ko zna koji put, regenerisao i krenuo od nule, organizacioni aparat Rudar Prijedora je ponovo stao, kao zarđali satni mehanizam. Škripi na sve strane… a odgovornosti nigde.

Kao da je klub slavne prošlosti nečija igračka za lečenje kompleksa. Ali izgleda kao brod bez kapetana na sred uzburkanog okeana… 

Projekat Stanka Vujkovića

Jedan od tri sponzora RŽR “Ljubija” na junskoj sednici Skupštine je tražio odgovornost za gubitak titule i dostavio ozbiljan plan i program reorganizacije organizacione strukture kluba, sa imenima i prezimenima ljudi koji će da preuzmu najodgovornije funkcije. Međutim, taj predlog je shvaćen pogrešno.

-Taj projekat je osmislio direktor RŽR “Ljubija” Stanko Vujković i on je imao iskrene i dobre namere, u interesu kluba. Kao čovek bogatog fudbalskog iskustva, koji odlično poznaje prilike u Gradu Prijedor, ali i regiji Banjaluka, odnosno republici Srpskoj tačno je znao na koji način klub treba da počne da funkcioniše. Međutim ista “siva zona” nije mu dozvolila da preuzme klub uz obećanu odgovornost – tvrdi izvor Žurnala.

Tužba zbog jubileja

Klub je za proslavu 90. rođendana angažovao jednu agenciju s kojom je potpisao ugovor, koji nije ispoštovan. Pre neki dan iz Novog Sada je stigla tužba na klupsku adresu.

-Fudbal je mnogo ozbiljna stvar da bi se neko s njom poigravao, pogotovo partnerski odnosi i zajednički projekti. Cena je visoka koja mora da se plati. Jedini sponzor koji se pridržavao dogovorenog u vezi proslave jubileja jeste RŽR “Ljubija”. I na taj način direktor ove firme Stanko Vujković je pokazao da mu je stalo do progresa kluba i da želi da radi u interesu Rudar Prijedora – kaže izvor Žurnala.

Sportski žurnik