Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je nezadovoljstvo zbog prekida proizvodnje željezne rude u Prijedoru jer je, kako je naveo, na neke elemente ovih mogućih događaja upozorio premijera Republike Srpske Radovana Viškovića tokom razgovora prije mjesec dana.

– Umjesto da se desi transakcija, prodaja državnog dijela kapitala u starim rudnicima i da se razvija dalja proizvodnja, imamo oblike koji, nažalost, ne zvuče najbolje, ali ja se iskreno nadam da je ovo samo kratkotrajni zastoj, da neće doći do negativnog procesa i da će biti pronađeno rješenje između Vlade i potencijalnog kupca – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

On je dodao da u ovom momentu ne zna šta će se dalje dešavati.

– Dok se upoznam, moći ću vam reći. U ovom trenutku imamo samo informaciju koju imate i vi, ali sigurno nije povoljna za grad Prijedor, a za slučaj negativnog razvoja događaja može imati negativne posljedice i za cijelu Republiku Srpsku, gdje posluju sistemi koji sarađuju sa našim rudnim kolektivima u Prijedoru – ocijenio je Đaković.

Rudnik “Arselor Mital Prijedor” saopštio je ranije danas da je zbog neuspjeha u pregovorima sa “Željeznicama Republike Srpske” zaustavio proizvodnju željezne rude u Prijedoru.

U “Željeznicama Republike Srpske” Srni je rečeno da sa Rudnikom “Arselor Mital Prijedor” vode pregovore o novom ugovoru o količini i cijeni prevoza rude, s obzirom da je postojeći istekao.

SRNA/Srpskainfo