Ljekari kažu: Nikada ništa slično nismo videli. Nema gore stvari nego kad vam donesu krvav smotuljak, koji od teških trauma čak i ne plače

Josip Rođak, koji je juče na Pagu kroz prozor bacio svoje četvoro dece, uhapšen je sinoć oko 23 sata i odveden u upravu zadarske policije. On je optužen za ubistvo u pokušaju.

Rođak je jutros priveden u Županijsko državno odvetništvo na ispitivanje. Kako javlja HRT, ispitivanje je u toku, nakon čega će sudija odlučiti o pritvoru. On se juče branio ćutanjem.

Bacio svoje mališane sa visine od 6 metara Foto: Facebook/Josip Rođak

Deca, uzrasta od 3, 5, 7 i 8 godina bačena su sa šest metara visine. Dvoje je van životne opasnosti, dok su dve devojčice u teškom stanju. Ona od 7 godina je najteže povređena, sa teškim povredama glave i grudi. Prevezena je u KBC Zagreb, a stanje joj je stabilno. 

Dr Edij Karuc iz bolnice u Zadru, koji je primio povređenu decu, kazao je za Novu TV da nikada nije video ništa slično.

– Na moju i našu sreću, nikada ništa slično nismo videli. Anesteziolog sam već 20 godina, a ovako nešto nismo videli. Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji od teških trauma čak i ne plače. Ali moram reći da smo zaista to vrhunski obradili – rekao je ovaj lekar.

Nema gore stvari nego kad vam hitna medicinska pomoć dovede takav jedan smotuljak sav krvav, koji od teških trauma čak i ne plače Foto: Facebook/ Josip Rođak

KO JE ČOVEK KOJI JE POKUŠAO DA UBIJE SVOJU DECU?

Rodbina i prijatelji Josipa Rođaka u Virovitici nisu ni slutili kako je taj monstrum upravo on. Tek su retki bili s njim u kontaktu jer se odselio iz Slavonije pre gotovo 15 godina, a njegova narav, kako su rekli domaćim medijima, bila je drugi razlog zašto rođaci i nisu žalili što se sa njim retko čuju, a još ređe viđaju.

– Ne znam što mu se dogodilo, srce mi se slama zbog dece, samo neka se oporave. Josip je uvek bio problematičan, imao je i problema sa zakonom zbog navodne nelegalne preprodaje automobila, neko vreme je navodno radio i u Nemačkoj pre ovog posla noćnog čuvara u kampu u Šimunima. No, nikada nismo mogli zamisliti da bi učinio nešto ovako – kazala je Dunja K, polusestra Josipa Rođaka, za Informativni centar Virovitica.

Josip je uvek bio problematičan, imao je i problema sa zakonom Foto: Facebook

Ostala bliža rodbina sa njime je davno prekinula sve kontakte, a čak ga ni rođeni stric Darko nikada nije video.

DA LI JE NEURAČUNLJIV ILI BOLESTAN?

Psihijatar Herman Vukušić smatra da za ovakav čin mogu biti samo dva razloga  – ili je u pitanju teška psihopatija s dubokim narcisoidnim poremećajem ili stanje afekta, odnosno totalna neuračunljivost.

Kuća iz koje je bacio decu Foto: Tanjug/HINA

 Psihopata je neko kojem je ličnost tako strukturisana i to je stanje koje nastaje godinama, a ne preko noći. Takvo je stanje nepopravljivo. Što se tiče stanja afekta, to je pomračeno stanje uma kad afekt upravlja, a ne razum. Razlozi za to mogu biti višestruki, neki su medicinski priznati i uzimaju se u obzir kao olakšavajuće okolnosti, premda teško je govoriti o olakšavajućim okolnostima u stanju ovakve tragedije – rekao je za Index dr Vukušić.

Kaže kako psihopata čak može zaključiti da ga deca ne vole, da može bez njih, pa ih ubije ili teško povredi.

– To je za 30 godina teške robije. Psihopate razumeju samo jezik sile, u smislu da se sistem postavi prema njima kako treba i kazni ih. Nažalost, iz mog iskustva se pokazalo da hrvatski sistem često pomaže psihopatima, umesto da ih rešava. Sistem neretko isto tretira žrtvu i počinitelja, čak i više empatije pokazuje prema počinitelju, a dok se sve stvari svedu na svoje mesto i dok sistem shvati, nekad bude i kasno – rekao je dr Vukušić, misleći na zdravstvo i socijalnu zaštitu, prenosi Telegraf.rs