U Muzeju Kozare u Prijedoru otvorena je izložba Nemanjići – rađanje kraljevine. Postavku čine kostimi, oružja, oruđa i fotografije scenografije stvarane za istoimenu seriju Radio-televizije Srbije.

Za televizijsku seriju Nemanjići – rađanje kraljevine načinjeno je 800 kostima i nekoliko hiljada rekvizita. Autor izložbe Petar Đinović iz tog obimnog materijala odabrao je najreprezentativnije predmete.

– Moj iskreni cilj ove izložbe je da zainteresujem ljude, posjetioce, a pogotovo ljude u Republici Srpskoj, za taj period Nemanjića, koji je zaista biblijsko vrijeme srpskog naroda i tu su ljudi imali posebne moralne vrijednosti – rekao je Petar Đinović, autor izložbe Nemanjići – rađenje kraljevine.

Autor izložbe ističe da su izloženi predmeti izrađeni na čistoj istorijskoj osnovi uz pažljivu doradu umjetnika. U Muzeju Kozare kažu da očekuju da će izložba biti veoma posjećena.

– Kada pogledate, prije svega sadržaj, a nakon toga i način na koji je taj sadržaj predstavljen, to jeste insistiranje na autentičnoj upotrebi i boja i oblika i materijala, vidi da je riječ zaista o jednoj kvalitetnoj izložbi, a svakako tu su i podaci da je u desetak gradova, gdje je izložba već bila, da je posjećenost i interesovanje bila ogromna – dodao je Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare.

Izložba Nemanjići – rađanje kraljevine u Muzeju Kozare biće otvorena do 20. marta.

RTRS