Astronomija u školama Srpske nije nastavni predmet. Zato su u Astronomskom društvu „Sirijus“ u Prijedoru došli na ideju da organizuju Školu astronomije, koja je zainteresovala mnoge prijedorske učenike, ali i starije sugrađane.

I djecu, kao i odrasle, astronomske pojave i nebeska tijela fasciniraju i intrigiraju, međutim, informacije koje dobijaju putem školskih udžbenika i medija, nedovoljne su da zadovolje njihovu znatiželju.

Mladen Puzigaća, predsjednik „Sirijusa“, kaže da su zato i krenuli sa Školom astronomije, kako bi se djeci što uspješnije dočarala kompleksnost objekata i pojava u okvirima granica beskonačnog svemira.

Kada razmišljamo o astronomiji, prvo nam je u mislima teleskop, jer nam taj instrumenat omogućava obilje informacija i da vidimo dalje i bolje nego golim okom. Zato ova predavanja ne bi bila astronomska, ako ne bi objasnili osnove funkcionisanja tih uređaja, a najmanje što vam treba za učenje i uživanje u astronomiji jeste oštro oko. Polaznici Škole astronomije prolaze i kroz praktičan rad na teleskopu.

– Vidio sam oglas u Gimnaziji da počinje Škola astronomije i tako sam od početka na ovim časovima. Ovo je jedan vid vannastavne aktivosti, na kojoj možemo mnogo toga da naučimo o stvarima koje se nalaze iznad nas. Najzanimljivi mi je rad teleskopom, zato što nemamo često priliku da radimo sa njim – rekao je Marko Dejanović, učenik Gimnazije.

Pozivaju sve koji su zainteresovani, da im se pridruže, srijedom i petkom od 18.00 časova, u OŠ „Desanka Maksimović“. Škola astronomije traje do sredine marta.

M. Šodić/Kozarski