Federacija BiH obilježava tzv. Dan nezavisnosti BiH kada su Muslimani i Hrvati proglasili nezavisnu BiH.

Srbima, 1. mart budi sjećanja na ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, Nikolu Gardovića, a potom krvavi rat i stotine hiljada žrtava.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ističe da 1. mart u percepciji i Srba i Republike Srpske definitivno nije nikakav dan nezavisnosti niti je neki poseban dan, osim što je poseban po tome što asocira na ubistvo, krv, mržnju i na smrt.

To je, kaže, dan čija se simbolika ogleda u netrpeljivosti prema zastavi Republike Srpske, prema Republici Srpskoj, prema najmanje jednom konstitutivnom narodu koja dolazi iz političkog Sarajeva.

Ne postoji zakon o praznicima BiH na koji su pristala sva tri konstitutivna naroda, što znači da 1. mart nije praznik i taj dan i dalje ostaje samo privatna svetkovina Bošnjaka u BiH, poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvo su nas preglasali, potom napali najvažniji nacionalni simbol i konačno ubili srpskog svata – istakao je Dodik.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da 1. mart slave oni koji su tada pokušali da nas otjeraju sa ovih prostora, da nam ukinu pravo glasa, koji su nas preglasali, a sada se na neki način zalažu za BiH u kojoj i mi treba da se osjećamo dobrodošli.

RTRS