“Јezikolovac” književno-likovna brošura sa pravopisnim rješenjima, uskoro će se naći u svim osnovnim školama na prostoru Banjaluke.

Udruženje lektora Republike Srpske autor je ovog priručnika, sa željom da, kroz pjesmice, osnovcima pomogne da što bolje i lakše nauče pravila maternjeg jezika.

…Ona riječ koja se na radijski odnosi,
kao što su radio-aparat ili radio-talasi,
Radio-prijemnik ili radio-drama,
zapamtite dobro, piše se s crticama…

Posljednja pravila pravopisa Matice srpske, sa svim njegovim rješenjima, u formi pjesmica, ukoričena u “Јezikolovcu”, bave se glasovnim promjenama, skraćenicama, velikim i malim slovom, jotovanjem i tako redom.

Prvi tiraž od 500 primjeraka do kraja ove sedmice biće podijeljen banjalučkim osnovnim školama i vrtićima.

– Smatrali smo da Udruženje treba da napravi neku publikaciju koja će biti pomoćno sredstvo u nastavi. Dakle, ona nije namijenjena učenicima kod kuće, nego nastavnicima koji obrađuju neku nastavnu jedinicu i da pokušaju na takav način usaditi djeci u glavu neko pravopisno pravilo – rekla je Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske.

Da je neoiphodno što kvalitetnije opismenjavanje od malih nogu potvrđuju i poražavajući podaci Agencije za statistiku BiH o bruju nepismenih, kojih je 2,82 odsto.

Najveći poblem je akcenat, dok ga u stopu prati veliko slovo.

– Svaka funkcija, svako obraćanje, imenovanje nečega, piše se velikim slovom, sve imenice su ljudi počeli pisati velikim slovom iz nekog razloga, a naglašavanje nije samo u velikom slovu, ono je i u interpunkcijskim znacima, u intonaciji rečenice…Tako da apelujem na sve da pišu malo i malim slovima, dodaje Savićeva.

Da zabilježite kako ko piše i koliko griješi, možete svi, ali i da za to budete nagrađeni, jer je otvoren konkurs za “Pravopisca godine”, odnosno jezikolovca.

Prijave možete slati putem društvenih mreža na adresu Udruženja lektora Srpske.

RTRS