U susret sezoni poljoprivrednih radova, a u cilju poboljšanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, iz Policijske uprave Prijedor apeluju na vozače traktora da se pridržavaju zakonskih odredbi, a posebno da upravljaju tehnički ispravnim traktorima. Apeluju i na obaveznu upotrebu rotacionog svjetla, kao i da se na kolovoz ne nanose zemlja i blato sa oranica.

Na oranicama u Potkozarju počinje sezona proljećnih radova. Brojni traktoristi su na njivama i pripremaju zemlju za sjetvu. U cilju poboljšanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, iz Policijske uprave Prijedor ističu da poljoprivrednici moraju voditi računa da traktorskim gumama sa oranica na kolovoz ne iznose zemlju i blato. To je posebno opasno u uslovima smanjenje vidljivosti i kada je klizav kolovoz.

– Vodim strogo računa da budu čiste gume i da ne iznosim zemlju na asfalt. Sad nije opasno kad sunce grije, ali kada padne kiša, onda je vrlo opasno – rekao je Radmir Trubarac iz sela Međuvođe kod Kozarske Dubice.

Iz prijedorske Policijske uprave upozoravaju da je zakonom zabranjeno nanošenje zemlje i blata na kolovoz, kao i bacanje otpada. One koji krše zakonske propise dočekaće kazne.

– U slučaju kršenja ovih odredbi zakonodavac je predvidio novčanu kaznu u iznosu od 50 do 200 KM i jedan kazneni bod. Ukoliko je ovim prekršajem prouzrokovana saobraćajna nezgoda, Zakon je preddvidio mogućnost izricanja novčane kazne od 100 do 300 KM, jedan do dva kaznena boda i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca – pojasnio je načelnik Sektora policije PU Prijedor Mario Mališin.

Iz Policijske uprave Prijedor apeluju na vozače traktora da se pridržavaju zakonskih odredbi i prije svega upravljaju tehnički ispravnim traktorima.

– Poseban akcenat stavljam na upotrebu rotacionog svjetla na traktoru i ispravnost uređaja za osvjetljavanje priključnih vozila – dodao je Milašin.

Poslednji pet godina, na području Prijedora, registrovano je 99 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori. Od toga je u deset nesreća poginulo 11 lica, a 40 ih je teže i lakše povrijeđeno.

RTRS