Svaka peta žena misli da Papa test otkriva rak jajnika zbog čega je ova bolest još opasnija i smrtonosnija

Papa test je veoma važan za zdravlje žene

Ginekolozi i javnost apeluju na žene da redovno rade Papa test kako bi znale da su zdrave i da nemaju kancerogene ćelije u materici.

Ono što veliki broj žena ne zna jeste prava svrha tog testa jer svaka peta misli da je to test kojim se otkriva rak jajnika. To izlaže riziku na milione žena kojima ova opasna bolest može da ugrozi život.

Rak jajnika i materice može da bude opasan i izuzetno je smrtonosan. Foto-ilustracija: pixabay.com

Rak jajnika je jedna od najopsnijih i najsmrtonosnijih bolseti kod žena. Papa test je napravljen tako da otkriva rak cerviksa, ali takav skrining program ne postoji za rak jajnika, pa je poznavanje simptoma veoma važno za rano otkrivanje bolesti.

Ne postoji vakcina protiv ovog raka, kao što je to slučaj sa rakom cerviksa koji može da se spreči primanjem HPV vakcine.

Simptomi raka jajnika mogu da budu konstantno nadimanje, gubitak apetita, bol u stomaku i potreba za češćim uriniranjem. Zbog toga je jako važno razbiti zabludu koja postoji vezano za skrining raka jajnika i cerviksa, jer dok je Papa test vitalni alat u javnom zdravlju, slična metoda za rak jajnika ne postoji.

Preventivni pregledi su najbolja zaštita. Printskrin: Kanal5 TV

Veliki j ebroj žena koje ne rade Papa testove redovno pa zbog toga bolest prolazi nezapaženo godinama. Apeluje se na dame da se jednom godišnje podvrgnu ginekološkom pregledu, a preventivni pregledi mogu da spasu na hiljade života.

Odgovornim ponašanjem prema sebi i svom zdravlju doprinosimo i opštem zdravlju društva i naše porodice.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)