Na području grada Prijedora ove i naredne godine trebalo bi da budu završena 42 projekta izgradnje i rekonstrukcije objekata, putne i komunalne infrastrukture.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, izjavio je da su to najzanačajniji projekti u istoriji grada na Sani, te najavio zapošljavanje više od 1.000 radnika.

Tako se u industrijkoj zoni “Celpak” gradi hala za preduzeće “Kolektor” iz Slovenije koje će da pokrene proizvodnju i zaposli oko 400 radnika. Gradiće se još osam industrijskih hala u “Celpaku” i Trnopolju i Kozaruši. Ipak najviše nade u cilju postizanja privrednog napretka, polaže se u italijanski tekstilni gigant “Kalcedoniju” koja bi prema najavama trebalo da zaposli 1.500 radnika u Prijedoru. Imaće industrijsku halu u Aerodromskom naselju, a već su preuzeli poslovni objekat u Brezičanima.

Predstavnik “Kalcedonije” Frančesko Rufoli rekao je da će u ovom objektu od aprila obučavati 60 radnika.

– Zahvaljujem se gradonačelniku i gradskoj upravi, jer su nam pomogli u rješavanju svih problema i birokratskih i tehničkih pitanja – rekao je Rufoli.

Iz gradske uprave su poručili da pregovaraju sa dva preduzeća iz Belgije i Slovenije koja bi takođe pokrenula proizvodnju u gradu na Sani.

Izgradnja dvorane i rekonstrukcija “Patrije”

Kada je upitanju izgradnja objekata, najviše novca, odnosno 10,5 miliona KM trebalo bi da bude ulaženo u izgradnju sportske dvorane na Urijama. Do sada je grad uložio 3.750.000 KM, a Vlada RS četiri miliona maraka.

– Do 15. maja trebalo bi da budu gotovi spoljni radovi. Tada bismo pustili u rad kuglanu i uveli druge izvođače koji nastavljaju unutrašnje uređenje – rekao je Đaković.

Pored ove dvorane, biće izgrađena i sportska dvorana u Omarskoj. Iz gradske uprave su najavili da uskoro počinje rekonstrukcija i dogradnja robne kuće “Patrija”, koja je već decenijama ruglo grada.

Vatrogasni dom

U rekonstrukcija i proširenje vatrogasnog doma biće uloženo oko 1,7 miliona KM. Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, Nebojša Miljuš rekao je da je novac obezbjeđen kreditom i od naknade za zaštitu od požara.

– Dobijamo prostor od 2000 kvadratnih metara i devet garaža za smještaj savremenih vatrogasnih vozila, kao i učionice i salu za vježbanje. Tu je i toranj visok 23 metra gdje će biti smještene antene za radio -vezu, sirena za uzbunjivanje, a služiće i za vježbe vatrogasaca i sušenje vatrogasnih cijevi nakon intervencije – izjavio je Miljuš.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Vatrogasni dom

U toku je i rekonstrukcija Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Rasavcima koja ima 46 učenika. Vlada Republike Srpske za sanaciju ove škole izdvojila je 280.000 KM, ali iz gradske uprave kažu da su se zbog izrade betonskih plafonskih dijelova pojavili novi troškovi za koje je potrebno naći rješenje te obezbijediti vodosnabdjevanje za ovaj objekat koji je imao svoj bunar. Ova područna škola jedna je od tri škole koje je Austrougarska počela graditi u BiH tri godine prije Velikog rata.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Osnovna škola “Dodsitej Obradović” Prijedor

Putna infrastruktura

Iz Gradske uprave kažu da će uskoro početi izgradnja kružnog toka na ulazu u Prijedor sa magistralnog puta Banjaluka-Novi Grad. Asfaltiran je put od Saničana do Rakelića, Ulica Dušana Pantelića i put pored crkve u Gomjenici, te još 14 ulica za koje su asfalt plaćali i građani. Najavljuju da je u pripremi asfaltiranje više od 15 putnih pravaca na području Prijedora. Podsjećaju da se uređuju i grade i Društveni domovi u Kozaruši, Čarakovu, Donjim Garevcima, Donjoj Ljubiji, Palančištu i mjestu Srednja Marićka.

Voda i kanalizacija

Iz Gradske uprave kažu da će biti završen regionalni projekat, vodovod “Crno vrelo” kojim će voda stići u sela na granici Prijedora i Banjaluke. Mreža vodovoda gradi se i u Gomjenici i Tukovima.  Najavljuju da će kanalizaciju dobiti meštani u Čirkin Polju, Orlovači, Novom naselju, Tukovima i izbjegličkom naselju Glavica.

Srpskainfo