Kompanija “Arcelormital” iz Prijedora obustavila proizvodnju u rudniku Omarska do daljeg. Sa “Železnicama RS” nisu dogovorili novi ugovor o ceni prevoza rude

KOMPANIJA “Arcelormital” iz Prijedora saopštila je u petak kako zaustavlja proizvodnju u rudniku Omarska, jer sa “Železnicama RS” nije postignut dogovor o količini i ceni prevoza rude od 1. marta.

– To znači da će prevoz rude iz Prijedora prema Zenici biti odmah obustavljen. Proizvodnja u rudniku Omarska će biti obustavljena zbog gubitka ključnog tržišta. Ovo će imati dalekosežne posledice na zaposlene u kompaniji “Arcelormital” Prijedor i na ostvarenje poslovnih rezultata kompanije. Ovo neće odmah uticati na proizvodnju u kompaniji “Arcelormital” u Zenici – saopšteno je iz kompanije.

Zoran Ilinčić, v. d. direkora “Železnica RS”, kaže, za “Novosti”, da je istekao ugovor ŽRS i “Arcelormitala” iz Prijedora za prevoz rude iz Omarske prema Zenici i da je to razlog za ovakvo saopštenje “Arcelormitala”.

– Mi razgovarama već dva- tri meseca sa “Arcelormitalom” o potpisivanju novog godišnjeg ugovora ili da produžimo stari oko prevoza rude. Razgovori su u toku, ali “Arcelormital” se nije izjasnio o količini i ceni usluga – ističe Ilinčić.

Ilinčić se nada da će se ova situacija rešiti u narednih nekoliko dana.

U sindikatu pomenutog preduzeća kažu za “Novosti” da još nisu imali sastanak sa upravom kako bi videli o čemu se radi i šta će obustava značiti za radnike.

Milenko Stojnić, predsednik Sindikata radnika “Arcelormitala” iz Prijedora, kaže za, “Novosti”, da nije upoznat sa detaljima saopštenja oko obustave rada u rudniku Omarska.

– Oko 800 radnika radi u “Arcelormitalu” u Prijedoru. Naravno da bi najava obustave iskopa u rudniku Omarska značilo i veliki problem sa radnike u ovom pereduzeću. Očekujem u narednih par dana sastanak sa upravom da vidim o čemu se konretno radi i da li će se ovaj nastali problem rešiti – ističe Stojnić.

Povodom dešavanja oko “Arcelormitala” oglasio se i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je izrazio nezadovoljstvo zbog prekida proizvodnje železne rude u Prijedoru, jer je, kako je naveo, na neke elemente ovih mogućih događaja upozorio premijera Republike Srpske Radovana Viškovića tokom razgovora pre mesec dana.

– Umesto da se desi transakcija, prodaja državnog dela kapitala u starim rudnicima i da se razvija dalja proizvodnja, imamo oblike koji, nažalost, ne zvuče najbolje, ali ja se iskreno nadam da je ovo samo kratkotrajni zastoj, da neće doći do negativnog procesa i da će biti pronađeno rešenje između vlade i potencijalnog kupca – rekao je Đaković u Prijedoru.

NEGATIVNE POSLEDICE

U OVOM momentu teško je reći šta će se dalje dešavati, kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Sada imamo samo informaciju koju imate i vi, ali sigurno nije povoljna za grad Prijedor, a za slučaj negativnog razvoja događaja može imati negativne posledice i za celu Republiku Srpsku, gde posluju sistemi, koji sarađuju sa našim rudnim kolektivima u Prijedoru – ocenio je Đaković.

Novosti.rs