Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, pisac, slikar i novinar koji je neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao pažnju čitalačke publike, Momčilo Momo Kapor umro je na današnji dan 2010. godine. Podsetimo ga se…

Momo Kapor rođen je 8. aprila 1937. godine u Sarajevu, gradu u kome je izgubio majku, u vremenu koje je neuspešno pokušavao da zaboravi.

Životno iskustvo sticao je sa svakim novim buđenjem i unosio ga u književna dela, scenarija za filmove, pozorišne i radio-drame, prenosio ga na fantastične slike i karikature. Za vreme sukoba u Bosni bio je ratni reporter, a tada je rodnu kuću mogao da gleda samo s vatrene linije kroz dvogled, dok su mu vojnici vikali: “Čiča, spusti glavu, bijela ti je, zviznuće te snajper”.

O sebi je napisao:

– Ime i prezime?
– Momčilo, Gojka, Kapor

– Datum rođenja?
– 8. april 1937.

– Mesto rođenja?
– Bio sam predviđen da se rodim u Firenci, gde su se rodili svi slikari koje volim. U moje vreme, naime, bebe su još uvek donosile rode. Moja roda je imala prinudno sletanje u Sarajevu, zbog večne magle koja tamo vlada vekovima.

– Mesto boravka?
– U Oblacima Đanga Rajnharta.

– Zanimanje?
– Akademski slikar i naivni pisac. Za slikara sam učio, a za pisca, nisam. Uostalom, gde se to i uči? Na primer, Lav Nikolajevič Tolstoj je po zanimanju bio grof, Anton Pavlovič Čehov, lekar, Fransoa Vijon secikesa, a Antoan d Sent Egziperi, avijatičar – da ne pominjemo Čarlsa Bukovskog, koji je bio poštar.

– Od čega živite?
– Od nedostatka dokaza.

– Šta najviše prezirete?
– Vlast.

– Čega se plašite?
– Da se ne uplašim.

– Najdraži film?
– Atalanta, Žana Vigoa.

– Omiljena knjiga?
– Mali princ, Egziperija.

– Omiljeni književni lik?
– Stendalov Žilijen Sorel.

– Kad kažem Beograd, mislim na…
– 011

– Cvet?
– La petit fleur, u izvođenju Klod Litera.

– Piće?
– Prepečenica od šljive madžarke.

– Cigarete?
– Kent i duvan, zvani trebinjac.

– Šetnja?
– Oko labudovog jezera.

– Odeća?
– Proza u trapericama.

– Postoji li večna ljubav?
– Nisam večan, pa ne znam.

– Koliko ste žena imali u životu?
– Nedovoljno.

– Čime se osvajaju žene?
– Ne znam, nikada nisam osvojio nijednu ženu. Uvek su one osvajale mene, dozvoljavajući mi, naravno, privid da sam ja bio glavni.

– Bez čega ne biste mogli da zamislite život?
– Bez sebe.

– Šta smatrate najsvetijim trenutkom u životu?
– Pričest,

– Šta je za vas potpuna sreća?
– Postoji jedna divna pesma u prozi, američkog pesnika Karla Sanberga, koja se zove Sreća, o čoveku koji obilazi učene ljude, filozofe i mudrace, pitajući ih šta je sreća, a niko nije umeo da mu odgovori na to pitanje. Jedne nedelje, šetajući se Central parkom u Njujorku, video je kako na travi, na prostrtom ćebetu, sedi porodica Mađara; piju pivo iz burenceta a neko svira u harmoniku dok oklo igraju deca. Shvatio je da je to sreća. Sreća je, naime, nešto vrlo blizu nas, ali mi to otkrivamo ili kasno ili nikad.

10 najlepših citata Mome Kapora

„Čovek može da nađe koliko god hoće prijatelja sa kojima će da priča, ali malo je onih sa kojim će da ćuti.“

„Usamljenost nije u tome što smo sami, nego u tome što ne postoji ništa za čim čeznemo.“

„Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima.“

„Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo.“

„Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide.“

„Čovek može da kaže da mu život nije promašen ako može bar jednu jedinu stvar da uradi bolje od drugih.“

„Svi oni, koji traže nešto važno, nešto dragoceno, nešto što su davno izgubili, koračaju na isti način. Poznaćete ih po tome što ih na ulici ništa drugo ne zanima: samo gledaju ispred sebe, samo gledaju i traže, traže…“

„Ljubav… Ona je teška kao bolest i kada čovek ima sreće da je preživi, zauvek mu ostanu ožiljci koji probadaju u određeno vreme; pri pomenu nekog imena, u nekom bledom predvečerju, uz muziku koju smo nekada zajedno slušali, čak i pri letimičnom pogledu na ulični sat pod kojim smo se sastajali.“

“Možda se sreća sastoji u tome da na vreme prestanemo sa trkom za srećom? Da stignemo do života pre no što nam lekari zabrane pušenje, alkohol, hranu, kupanje, sunčanje i ljubav?”

„Traži se jedna polovna nedelja,bez vesti o nesrećama i ratovima! Traže se prijatelji, makar dotrajali, svi oni iščezli, raseljeni, izgubljeni, poženjeni, traže se svi oni što su nas raznosili komad po komad, deo po deo: delove našeg vremena, naše ljubavi, traže se da vrate ljubav!“

Prva Srpska TV