Osobe maskirane fantomkama ispisale su na vratima kuće Milenka Dakića u Goraždevcu grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, koja je zatražila veće prisustvo Kfora u toj sredini i reagovanje međunarodne zajednice.

U saopštenju se navodi da su Srbi u Goraždevcu i drugim dijelovima Kosmeta sve češće na meti napada.

Thumbnail

“Imajući u vidu da se ovaj brutalni pokušaj zastrašivanja dogodio samo 24 časa nakon što je u drugom delu sela ukradena steona krava Vesku Dašiću, zahtijevamo od Kfora i policije da hitno pojačaju prisustvo u toj srpskoj enklavi”, ističu u Kancelariji.

U saopštenju se navodi da iskustvo govori da je radikalizacija političkih poruka Prištine uvijek bila praćena porastom broja nacionalno motivisanih incidenata, tako da se ni ovoga puta kriminalni i ekstremistički ispadi u Goraždevcu ne mogu posmatrati van konteksta sveopšte antisrpske histerije koju inspirišu nosioci najviših funkcija u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija podsjeća da je u posljednjih nekoliko dana iz Prištine upućeno više ratobornih političkih poruka koje ne mogu biti shvaćene nikako drugačije nego kao otvorena prijetnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

“Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica i njeni predstavnici na Kosovu i Metohiji najodlučnije reaguju prije nego što neodgovorno poigravanje Prištine sa stabilnošću regiona preraste u nešto mnogo opasnije i razornije”, upozoravaju iz Kancelarije.

U tekstu se podsjeća da su državni zvaničnici Srbije jasno i glasno poručili da Srbija neće biti nijemi posmatrač napada na srpski narod i da će umjeti da odgovori na svaku eskalaciju nasilja koja bi dovela do masovnog ugrožavanja bezbjednosti i života građana u pokrajini.

Do incidenta je došlo sinoć prije ponoći, kada je sin Milenka Dakića, Luka, u dvorištu porodične kuće primijetio maskiranu osobu, javlja Radio Goraždevac.

Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji, koja je otvorila istragu.

“Kada je Luka izašao vani video je nešto crno pored mjesta gdje bacamo pepeo. Računao je da je to naš pas i kad je upalio lampu čovjek je sa fantomkom na glavi čučao dole. Kad je video svetlo, zbrisao je”, rekao je Milenko Dakić.

Međutim, kasnije su vidjeli da je na vratima kuće napisano UČK. Ovu poruku Dakići shvataju kao prijetnju.

SRNA/ATV