Institucije Republike Srpske su svjesne problema sa kojima se sreću pojedine opštine i nikoga nećemo zaobići i ostaviti na cjedilu, ali isto tako očekujemo od lokalnih vlasti da preuzmu inicijativu i da se uključe u te probleme.

Kazala je ovo za Srpskainfo predsjednica RS Željka Cvijanović, navodeći da ima u planu obići sve opštine u Srpskoj kako bi se upoznala s njihovim problemima.

“I kao predsjednik Vlade RS, a i ranije kao ministar, voljela sam da budem na terenu i razgovaram s načelnicima i lokalnim strukturama u opštinama i gradovima širom RS. Na taj način se najlakše možete informisati o stvarnim potrebama tih lokalnih zajednica, te definisati prioriteti u rješavanju problema”, istakla je Cvijanovićeva.

Dodaje da je prethodnih dana obišla opštine Rogatica i Sokolac, gdje je razgovarala s tamošnjim rukovodstvom, a uskoro planira obilazak još nekih opština u RS.

Cvijanovićeva ističe da institucije RS ne prave razliku između opština i da ih sve jednako obilaze, te da nisu tačne kritike pojedinih opozicionih političara kako su vlasti zapostavile istok Srpske.

“Nikada nismo imali selektivan pristup, da kažemo – ovo je prostor gdje se ulaže, a ovo gdje se ne ulaže. Naprotiv, uvijek smo nastojali izbalansirati ulaganja. Danas Hercegovina i istočni dio RS izgledaju sasvim drugačije u odnosu kako je to bilo ranije”, kategorična je Cvijanovićeva.

Ona dodaje da kao predsjednica RS posmatra Srpsku kao cjelinu, te da je bitno da se sve opštine jednako razvijaju. Snaga Republike Srpske, kako navodi Cvijanovićeva, jeste u zbiru svih opština i građana koji žive u njima.

Predsjednica RS kaže da u suštini svi imaju iste probleme i da je jednaki izazov i kada odete na istok RS, kao i na zapad, sjever ili jug.

Cvijanovićeva ističe da je jako važno da lokalne vlasti znaju da imaju uporište u Vladi RS i republičkim institucijama.

“Međutim, lokalne vlasti moraju da imaju inicijativu i da nam ukažu na probleme. Ne može neko sjedeći u Vladi RS da zna napamet šta se dešava i koji su zahtjevi u nekoj opštini”, kaže Željka Cvijanović.

Srpskainfo