U Austriji studira veliki broj srpskih studenata, više hiljada, koji su najčešće uzorni. Prijedorčanka Anja Vujaković uspela je da bude najbolji student Univerziteta u Beču i upiše postdiplomstke studije na prestižnoj Diplomatskoj akademiji, gde bi joj bila od velike koristi pomoć ambasade Bosne i Hercegovine i Srbije, čiji je državljan.

Vujaković je tokom studija romanistike skupljala samo najvišu ocenu, tako da joj je pripala titula najboljeg studenta među oko 96.000 studenata Univerziteta u Beču. Nakon romanistike ona se odlučila da nastavi školovanje na Diplomatskoj akademiji, koja je jedna od najcenjenijih i najstarijih institucija te vrste u svetu.

U Prijedoru je pohađala srednju muzičku školu, gde je završila dva smera – klavir i muzičku teoriju, a na kraju osnovne i na kraju srednje škole bila je učenik generacije. Studije je započela u Banjaluci na Akademiji umetnosti gde je završila prve dve godine s prosekom 10.

– Pomalo isfrustrirana statusom klasične muzike na Balkanu i opštom nezainteresovanošću široke javnosti za ovaj tip umetnosti, odlučila sam da se odselim u Beč. Prvih nekoliko meseci nisam mogla da započnem studije jer nisam govorila nemački. Jedina obaveza koju sam imala bio je intenzivni kurs jezika. Tokom tog perioda sam postala svesna raznih mogućnosti koje Beč nudi studentima, između ostalog, otkrila sam Diplomatsku akademiju – objašnjava za “Vesti” svoj životni put.

Nakon nekoliko minuta provedenih na njihovoj veb stranici bilo joj je, kaže, jasno da je to nešto što želi u budućnosti.
– Mnogo me je privukla ta institucija. Međutim, pošto na Akademiji postoje samo master smerovi, moj glavni cilj naredne tri godine bio je da sebe učinim što poželjnijim kandidatom, da imam što bolje ocene i da naučim tečno što više jezika. Zato sam upisala studije romanistike s fokusom na španski i francuski jezik i kulturu.

Z. Mirković
Trud se uvek isplati: Anja Vujaković

Uvek se oslanjala samo na sebe i svoj rad. Napominje da je slobodno vreme luksuz za svakoga, ko se bori da uspe u svetu u kojem se uglavnom samo kreću deca bogatih i uticajnih, misleći na Diplomatsku akademiju.
– Slobodnog vremena imam veoma retko, ali i ako ga imam, iskoristim ga da se čujem sa mamom i bakom ili da pišem i šaljem prijave za praksu ili pripravnički. Radno iskustvo je neophodno ako nakon Akademije želim odmah da dobijem posao u svom fahu, ali kao državljaninu Bosne i Hercegovine i Srbije, koje nisu članice Evropske unije, skoro sva vrata su mi zatvorena. Drugi studenti koji dolaze iz zemalja van EU imaju snažnu podršku svojih ambasada u Beču – u svojim ambasadama odrađuju praksu i stiču iskustvo. Njihove ambasade su u kontaktu sa Diplomatskom akademijom tako da uvek znaju ako studenti iz njihovih zemalja budu primljeni na jedan od studijskih programa. To, nažalost, nije slučaj sa mnom. Jedina stvar koja mi nedostaje da bih sustigla ostale studente u ovom pogledu je podrška mojih ambasada. Na Akademiji sam se odlično snašla – imam sjajne ocene, predsednik sam svog studijskog programa, vodim muzičko društvo i dirigujem horom, otvarala sam diplomatski bal, urednik sam diplomatskog žurnala za koji i redovno pišem… Ali, koliko god da sam uspešnija od ostalih studenata – ništa mi to neće značiti ako uskoro ne počnem da stičem praktično iskustvo – nešto što mogu uraditi samo u ambasadi Bosne i Hercegovine ili Srbije u Beču – kaže ona.

San joj je da jednog dana bude ambasador, bilo gde u svetu.
– Nisam nikada imala potrebu da se skrasim na jednom mestu tako da bih volela često da menjam mesto boravka. Govorim tečno tri strana jezika, a na putu sam da naučim još dva, tako da bih sa te strane imala mnogo mogućnosti.

Mladima koji žele da uspeju savetuje da budu perfekcionisti, da ništa ne prepuštaju slučaju i da uvek očekuju 200 odsto od sebe.
– To je moj recept za uspeh – naglašava Anja.

Z. Mirković
Na diplomatskom balu

Ceni se umetnost

Anja ističe da je prvi semestar bio malo trnovit zbog učenja dva strana jezika na stranom jeziku (nemačkom), ali je uspela drugu godinu da završi rangirana na četvrtom mestu po proseku ocena na Univerzitetu Beča. Treću godinu već je dospela na prvo mesto sa prosekom 1,00.
– Jedan od uslova za upis na Akademiju bila je prestižna Kembridž C2 diploma iz engleskog jezika koja vas stavlja u rang sa govornicima na maternjem jeziku. Tokom treće godine studija sam položila i taj ispit sa ocenom 1 i verujem da mi je to, zajedno sa ostalim jezicima i odličnim prosekom, otvorilo vrata Akademije. Kasnije sam saznala da je još jedan razlog zbog kojeg su me primili bilo moje muzičko obrazovanje jer se umetnost u Beču mnogo ceni – kaže mlada Prijedorčanka.

Digitalni vek

Školovanje na Diplomatskoj akademiji traje dve godine.
– Na smeru koji sam izabrala prva godina se provodi na Akademiji gde nas obučavaju da budemo mlade diplomate. Studiramo četiri glavna stuba diplomatije – pravo, ekonomiju, istoriju i kulturu, kao i međunarodne odnose. Druga godina je na Tehnološkom fakultetu gde će nas obučiti osnovama tehnologije i prirodnih nauka. Smatra se da svetski lideri nemaju dovoljno znanja na ovom polju da bi u ovom modernom, digitalnom 21. veku mogli da donose mudre odluke – zato su na Akademiji odlučili da uvedu ovaj smer, a cilj im je da kreiraju novu generaciju mladih i svestranih diplomata – objašnjava dalje Anja.

Vesti online