Navijači splitskog Hajduka danas su na utakmici u Zaprešiću na ogradi stadiona istakli transparent “Maksovi mesari”, koji veliča zloglasnog ustaškog koljača iz Drugog svjetskog rata Vjekoslava Maksa Luburića.

Ovo je treća utakmica u nizu na kojoj navijači Hajduka slave ustaškog zločinca. Prije toga su to činili na utakmicama sa Rijekom na Rujevici i Istrom na Poljudu, piše zagrebački portal “Indeks”.

“Maksovi mesari” bili su ustaški zločinci u Drugom svjetskom ratu kojima je komandovao Vjekoslav Maks Luburić.

On je bio komandant logora Јasenovac i Stara Gradiška u kojima su počinjeni strašni zločini nad Srbima, Јevrejima, Romima, ali i brojnim Hrvatima protivnicima ustaškog režima.

Prema disciplinskim pravilima, “Hajduk” bi naknadno mogao da bude kažnjen zbog govora mržnje na tribinama.

Kako saznaje Indeks, disciplinski sudija Hrvatskog fudbalskog saveza odgodio je odluku u vezi sa isticanjem transparenta “Maksovih mesara” koji je viđen na Poljudu, “kako bi utvrdio okolnosti”.

– Protiv Hajduka je pokrenut disciplinski postupak zbog neprimjerenog ponašanja dijela gledalaca na utakmici sa Goricom, te su zatražena dodatna izjašnjavanja radi utvrđivanja svih činjenica – navodi se na internet stranici Prve hrvatske fudbalske lige.

Dio navijača Hajduka – “Torcida” preuzeo je neoustaške simbole i veliča ustaški zločinački pokret.

Posljednjih godina na Poljudu, u domu Vladimira Beare, Mikija Rapaića i mnogih drugih fudbalera srpske nacionalnosti, može se čuti gromoglasno skandiranje “Ubij Srbina” koje traje i po 15 minuta, prenosi Indeks.

Ovaj portal ističe i da je skandalozna činjenica da se niko iz “Hajduka” nije ogradio od “Torcidinog” veličanja ustaških zločinaca, a ćute i u Hrvatskom fudbalskom savezu, na čijem je čelu Davor Šuker.

Šuker je svojevremeno pozirao na grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a u stručni štab reprezentacije tokom mandata Ante Čačića postavio je Јosipa Šimunića, koji je izbačen iz fudbala zbog skandiranja “Za dom spremni” nakon utakmice sa Islandom na Maksimiru.

SRNA/RTRS