Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas u Briselu uručio je evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.
Thumbnail

Uručenju odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika prethodio je  sastanak Dodika sa Hanom i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Thumbnail

Nakon toga, počeo je sastanak Dodika i Hana u četiri oka, po čijem okončanju je održana zajednička konferencija za novinare.

Thumbnail

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio se na političke kriterijume – 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43, poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i bezbjednost 36, te na ekonomske kriterijume 33.

Svrha dostavljanja odgovora na dodatna pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

ATV