Grafit tzv. OVK na zgradi Konzulata Srbije u Austriji

Na zgradi u kojoj se nalazi Konzularno odjeljenje Ambasade Srbije u Beču tokom noći nepoznata lica ispisala su grafit takozvane Oslobodilačke vojske Kosova zbog čega Ambasada traži pooštravanje mjera bezbjednosti srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Austriji.

Ambasada Republike Srbije uputila je danas verbalnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Austrije u kojem austrijske vlasti obavještava o grafitu terorističke organizacije kosovsko-albanskih ekstremista OVK, koji je napisan na zgradi u kojoj se nalazi Konzularno odjeljenje Ambasade Srbije.

Ambasada je Ministarstvo pozvalo da obavijesti sve nadležne institucije Austrije o ovom događaju, i da preduzmu sve mjere kako bi otkrili počinioce.

Takođe Ambasada zahtijeva i pooštravanje mjera bezbjednosti diplomatskih predstavništva Srbije u Beču, Salcburgu.

– Ovaj događaj zasigurno ne doprinosi smanjenju tenzija i ponovnom uspostavljanju dijaloga u Briselu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je zbog serije jednostranih mjera vlasti u Prištini prekinut. Ambasada smatra, s tim u vezi, ovaj incident kao dalju provokaciju i dovođenje u opašnost diplomatskih predstavništava Srbije, što je suprotno Bečkoj konvenciji o diplomatsko-konzularnim odnosima – navodi se u noti.

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Srbije Ivica Tončev zadužen za bezbjednost i kontrolu diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, hitno je otputovao u Beč kako bi se na licu mjesta upoznao sa situacijom na terenu.

Tanjug/RTRS