“NITI DJECA UČE, NITI IH PO ZNANJU OCJENJUJEMO” Mišljenje profesora o današnjem školstvu BOLNO ISKRENO

Učenici ponekad ni u srednjoj školi ne znaju čitati, a mi ih ne smijemo uvijek pravedno ocjenjivati zbog pritisaka sa svih strana.

Iskreno za Srpskainfro pričaju mladi profesori kako danas izgleda raditi u prosvjeti i kako nove generacije đaka, ali i njihovi roditelji, doživljavaju učenje. O tome smo razgovarali s nekolicinom prosvjetara, koji uporedo s radom u učionici drže još i privatne instrukcije. Oni su pristali su da govore, ali strahuju da bi mogli imati problema na poslu zbog čega su zamolili da njihova imena ne objavljujemo u javnosti.

– Djeca su nepismena, trebaju čitati, obogatiti rečnik. Jednom sam učenika trećeg razreda učila čitanju, sabiranju i oduzimanju. Dvojke je dobijao na račun slabog socijalnog statusa. Nastavnici ne rade dovoljno, što je očigledno, jer djeci osnova izmakne. S druge strane, ljudi nemaju volju za rad, jer ne smiju davati ocjene po savjesti. Dvojke su obavezne zbog pritiska škole, ali i nadležnih institucija na upravu. Ispada da škola nije dobra, a nastavnik ne zna da radi, ako ne nauči dijete za dva, a o političkim pritiscima bolje i da ne govorim – kaže profesorka srpskog jezika, sa nekoliko godina radnog iskustva.

Bitka s vjetrenjačama

Priznaje da će vjerovatno i sama za koju godinu prestati da vodi bitku s vjetrenjačama i dati otkaz, jer “više nema smisla”. Kako ocjenjuje, đaci mahom ne prate na časovima, jer znaju da će im roditelji platiti instrukcije, koje koštaju od 5 do 15 maraka.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Uglavnom traže da im napišemo pismene sastave i ne uzimaju u obzir učenje. Privatni čas za cilj ima izvlačenje dvojke u srednjoj školi, i to kod starijih kolega, koji mogu biti pravi profesori, jer znaju da su pred penzijom. Kad ispratimo veterane, nestaće instrukcije, a to je ubrzo. Već sada molimo djecu da se upišu, da bismo mogli zaraditi hjljeb. Znanje očigledno uopšte nije bitno. Niti ga ko nudi, niti kome treba – smatra ova profesorka.

Instrukcije

Svoje iskustvo govori i mladi diplomac Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci koji je do sada u školama radio na ugovor, ali još nije dobio posao za stalno. U međuvremenu, po preporuci daje instrukcije đacima.

– Problem je koliko u  učenicima, toliko i u nastavncima. Đacima je uvijek lakše da ne prate na časovima jer su sigurni da će im roditelji obezbijediti privatnu nastavu, ali vjerujem da, ako traže, mogu i u školi dobiti dodatne časove. Situacija danas dosta zavisi i od toga gdje su nastavnici stekli svoju diplomu. Ako su sa privatnih univerziteta, ne daju ocjene niže od trojke, a ako su sa državnih, kao ja, onda je raspon ocjena od jedan do pet – priča ovaj mladić.

Ohrabruje ipak, dodaje on, što ima i djece koja instrukcije traže zbog dodatnog znanja, a ne samo prolazne ocjene.

Diplome “na brzinu”

Trenutno se instrukcije najviše traže, pojašnjava nastavnica u jednoj osnovnoj školi, jer skoro sve kolege u ovom periodu daju kontrolne zadatke. U razredima vlada totalna nezainteresovanost, ističe ona, đaci uglavnom ne uče, nakupi im se gradivo i onda kada se najavi kontrolni očekuju da će sve brzo savladati.

– Nastavnici matematike i fizike koji su na brzinu dobili diplomu na nekim privatnim fakultetima ne mogu dobro objasniti gradivo, jer ni sami ne znaju, pa od djece ni ne traže mnogo. Ima i dosta roditelja koji smatraju da je iz ovih predmeta sasvim dovoljno imati prolaznu ocjenu, pa, nažalost, ni ne stimulišu djecu da rade za više – zaključila je ona.

“Obrazovanje je uništeno”

– Da ne bi imali probleme, prozivke, nastavnici daju pozitivne ocjene, zbog čega se djeca i ne trude. Još ako ih nema ko kući “stisnuti”, dobijamo srednjoškolca koji ne zna čitati i pisati. Čak i kada nauče pravopisna pravila, shvate njihovu upotrebu, ne pišu pravilno zbog starih navika. Školstvo je uništeno zbog siromaštva, bezvoljnosti, nerada nastavnika… kao i sve u državi – upozorava profesorka srpskog jezika.

Srpskainfo

Preporuka

Advokatski tim posjetio Karadžića – nove por...
views 63
Upkos drakonskoj kazni, nekoliko časova, nakon izricinja presude, prvi predsjednik Republike Srpske, posalo je poruku svom advokatu da su srpski narod...
OTVORENO PISMO Srpske žrtve traže zaštitu instituc...
views 110
Bivši logoraši i porodice nestalih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča uputili su danas otvoreno pismo medijima i institucijama Republike Srpske u kojem...
“OVO JAČA NAŠ ŽIVOT” Mišković i Dodik otvorili NAJ...
views 559
Najveći tržni centar u BiH “Delta Planet” otvoren je danas u Banjaluci. Umjesto klasičnog presijecanja crvene vrpce, Miroslav Mišković, vlasnik kompan...
Lazanski: BiH nakon presude udaljena od pomirenja
views 22
Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću udarac prema Srbima kao n...
Mektić u Zagreb došao na operaciju službenim autom...
views 162
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić došao je privatno u Zagreb službenim automobilom i u pratnji obezbjeđenja,...
Nova srpska demokratija: Nastavak terora nad Srbim...
views 14
Nova srpska demokratija smatra da je drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću "nastavak terora nad Srbima", te nagl...