Kroz izmjene i dopune zakona o doprinosim namjeravamo da smanjimo ukupna poreska opterećnja rada u Republici Srpskoj na nivo iz 2008. godine – rekao je Petričević u obraćanju učesnicima završne konferenciju projekta “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta” koju organizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD sa partnerima.

On kaže da je Ministarstvo privrede i preduzetništva novo u Vladi Srpske i da će biti na raspolaganju u ovakvim i sličnim projektima i nastojati da pomogne na svaki način.

Savjetnik u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Snježana Hrvaćanin rekla je da su u toku reorganizacija i izmjene koje se odnose na obrazovanje, a doprinijeće ovakvim projektima i donijeti promjene za one koji rade u nastavi i koji je pohađaju.

Direktor Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske Goran Zmijanjac istakao je da Republika Srpska prednjači u obrazovanju odraslih u BiH, ali da je to nedovoljno prikazano u medijima, dodavši da je ovdje riječ o jednom od temeljnih stubova obrazovanja.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Rosić rekao je da je Prijedor počeo realizovati projekte obrazovanja i zapošljavanja prije drugih lokalnih zajednica.

Direktor agencije PREDA-PD Aleksandar Drljača naglasio je da je da u ovom projektu učestvovalo 171 nezaposleno lice osposobljavajući se kod poslodavaca u različitim oblastima, dodavši da je 75 njih našlo posao u firmama koje su bile partner u ovom projektu.

– To je ogroman uspjeh – ocijenio je Drljača i podsjetio da je ukupna vrijednost projekta u Prijedoru 460.000 KM.

Kroz ovaj projekat organizovani su programi osposobljavanja za plasteničku proizvodnju, zavarivača Mig-Mag postupkom, tapetara, šivanje gornjih dijelova obuće, specijalistu za veb-programiranje i baze podataka, poslovno planiranje, operatera na CNC mašinama za obradu drveta i operatera na CNC mašinama za obradu metala, a srednje škole akreditovale su osam novih programa osposobljavanja.

Partneri PREDE-PD u ovom projektu su Prijedor, Zavod za zapošljavanje Republike Srspke, Mašinska škola i Poljoprivredno-prehrambena škola u ovom gradu, kao i Klaster DRVO-PD i firma Edna metalvorking.

Projekat “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta” dio je programa “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH” koji Evropska unija finansira sa četiri miliona evra, a sprovodi Međunarodna organizacija rada.

Koordinator ILO Amra Selesković rekla je da je ovim programom formirano 19 lokalnih partnerstava za zapošljavnje u 27 lokalnih zajednica u BiH i da je rezultat programa više od 500 zaposlenih i više od 1.500 prekvalifikovanih, što ih čini znatno konkurentnijima na tržištu.

Ona je pozvala agenciju PREDA-PD da ponovo učestvuje u javnom pozivu ukoliko ILO obezbijedi novi ovakav ili sličan program, ali i da učestvuje u pozivu za mentorska sredstva budući da svoje iskustvo može podijeliti sa drugima i djelovati savjetodavno.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, a okupila je oko 60 predstavnika lokalnih poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, proizvodnje namještaja, metaloprerade, proizvodnje prehrambenih proizvoda i informaciono-komunikacionih tehnologija.

SRNA/RTRS