Petričević: Smanjiti poreska opterećenja na rad na nivo iz 2008. (FOTO i VIDEO)

Kroz izmjene i dopune zakona o doprinosim namjeravamo da smanjimo ukupna poreska opterećnja rada u Republici Srpskoj na nivo iz 2008. godine – rekao je Petričević u obraćanju učesnicima završne konferenciju projekta “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta” koju organizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD sa partnerima.

On kaže da je Ministarstvo privrede i preduzetništva novo u Vladi Srpske i da će biti na raspolaganju u ovakvim i sličnim projektima i nastojati da pomogne na svaki način.

Savjetnik u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Snježana Hrvaćanin rekla je da su u toku reorganizacija i izmjene koje se odnose na obrazovanje, a doprinijeće ovakvim projektima i donijeti promjene za one koji rade u nastavi i koji je pohađaju.

Direktor Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske Goran Zmijanjac istakao je da Republika Srpska prednjači u obrazovanju odraslih u BiH, ali da je to nedovoljno prikazano u medijima, dodavši da je ovdje riječ o jednom od temeljnih stubova obrazovanja.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Rosić rekao je da je Prijedor počeo realizovati projekte obrazovanja i zapošljavanja prije drugih lokalnih zajednica.

Direktor agencije PREDA-PD Aleksandar Drljača naglasio je da je da u ovom projektu učestvovalo 171 nezaposleno lice osposobljavajući se kod poslodavaca u različitim oblastima, dodavši da je 75 njih našlo posao u firmama koje su bile partner u ovom projektu.

– To je ogroman uspjeh – ocijenio je Drljača i podsjetio da je ukupna vrijednost projekta u Prijedoru 460.000 KM.

Kroz ovaj projekat organizovani su programi osposobljavanja za plasteničku proizvodnju, zavarivača Mig-Mag postupkom, tapetara, šivanje gornjih dijelova obuće, specijalistu za veb-programiranje i baze podataka, poslovno planiranje, operatera na CNC mašinama za obradu drveta i operatera na CNC mašinama za obradu metala, a srednje škole akreditovale su osam novih programa osposobljavanja.

Partneri PREDE-PD u ovom projektu su Prijedor, Zavod za zapošljavanje Republike Srspke, Mašinska škola i Poljoprivredno-prehrambena škola u ovom gradu, kao i Klaster DRVO-PD i firma Edna metalvorking.

Projekat “Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta” dio je programa “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH” koji Evropska unija finansira sa četiri miliona evra, a sprovodi Međunarodna organizacija rada.

Koordinator ILO Amra Selesković rekla je da je ovim programom formirano 19 lokalnih partnerstava za zapošljavnje u 27 lokalnih zajednica u BiH i da je rezultat programa više od 500 zaposlenih i više od 1.500 prekvalifikovanih, što ih čini znatno konkurentnijima na tržištu.

Ona je pozvala agenciju PREDA-PD da ponovo učestvuje u javnom pozivu ukoliko ILO obezbijedi novi ovakav ili sličan program, ali i da učestvuje u pozivu za mentorska sredstva budući da svoje iskustvo može podijeliti sa drugima i djelovati savjetodavno.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, a okupila je oko 60 predstavnika lokalnih poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, proizvodnje namještaja, metaloprerade, proizvodnje prehrambenih proizvoda i informaciono-komunikacionih tehnologija.

SRNA/RTRS

Preporuka

Kako česte vremenske oscilacije utiču na zdravlje ...
views 636
Vremenske promjene u poslednje vrijeme sve su izraženije. Nagle promjene od niskih, pa do onih viših temperatura, u kratkom vremenskom periodu utiču n...
Gradonačelnik Đaković u obilasku radova na asfalti...
views 529
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas sa saradnicima radove na asfaltiranju nove saobraćajnice u naselju Pećani. On je tom prilikom...
“VOLIM TE” U ovom kafiću kafa se plaća JEDNIM STIH...
views 1675
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana poezije u prijedorskom kafiću “Preduzeće” kafa se danas može platiti jednim stihom. Na svakom stolu nalaze ...
PROŠIRILA SE PRIČA Prijedorski odbornici DNS napuš...
views 1231
Izlazi na videlo da su odbornici koji su napustili Klub odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora uradili to iz ličnih interesa, poručuju iz Gradskog ...
Prijedor dobio šah na otvorenom
views 474
Prijedor je danas dobio mjesto na kojem građani mogu da igraju šah na otvorenom, zahvaljujući studentima Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole...
Pašalić: Izmijeniti Zakon o šumama (FOTO i VIDEO)...
views 277
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prijedoru da su potrebne značajne izmjene Zakona o ...