Samri Kešinović i Sabini Selimović prijeti 15 godina zatvora

Tinejdžerke opisane kao džihadističke “pinap poster djevojke”, porijeklom iz BiH, koje su pobjegle iz Austrije da se pridruže “Islamskoj državi”, mogle bi se suočiti sa 15 godina zatvora ako se vrate, piše “Dejli mejl”.

Samra Kešinović imala je samo 16, a njena drugarica Sabina Selimović 15 godina kada su se pridružile džihadistima u Siriji u aprilu 2014. godine.

U međuvremenu, one su se udale za borce “Islamske države” i rodile djecu i pojavile su se na više propagandnih postera i snimaka za grupu, obično okružene borcima naoružanim “kalašnjikovima”.

Za ove djevojke u decembru je objavljeno da su ubijene, ali prema podacima austrijske obavještajne službe te informacije nisu tačne.

Musa el Hasan Diau iz austrijske Organizacije za deradikalizaciju /DERAD/ rekao je da Samri Kešinović i Sabini Selimović prijeti robija od 15 godina ako se vrate u Austriju.

On je rekao da se one suočavaju sa mnogobrojnim optužbama – od širenja terorističke propagande do ubistva, piše list.

Takođe, u slučaju njihovog povratka u Austriju njihovu djecu bi preuzela država.
Diau je rekao da bi djecu mogli smjestiti kod porodice ukoliko se utvrdi da djeca nemaju simpatije prema islamistima.

Takođe, ove tinejdžerke bile bi saslušane kako bi se utvrdilo koliko je kod njih duboko ukorijenjena teroristička ideologija.

Diau je rekao da je veoma čest slučaj da se osobe, koje su boravile među džihadistima, vrate razočarane, ali i dalje čvrsto vjeruju u kalifat.

Sabinu i Samru regrutovao je sveštenik Ebu Tejma, odnosno Mirsad Omerović /35/ iz BiH, koji trenutno služi kaznu od 20 godina zatvora u Austriji.

Tužilaštvo je saopštilo da je Omerović proputovao Evropu kao “pop zvijezda na turneji” vozeći se preskupim kolima kupljenim od novca vjernika.

On je osuđen u julu 2016. godine zbog regrutovanja više od 160 boraca za “Islamsku državu” u Siriji.

Obje djevojke su djeca izbjeglica iz BiH koji su u Austriju došli devedesetih godina 20. vijeka.

One su navodno ostavile poruku svojim porodicama prije nego što su pobjegle u kojoj je pisalo da niko ne treba da ih traži. “Nemojte nas tražiti. Služićemo Alahu i umrijećemo za njega”, napisale su one.

SRNA/RTRS

Preporuka

PIJAN ZA VOLANOM Muškarac iz BiH postao HIT nakon ...
views 267
Snimak pijanog vozača iz Mostara kojeg je na ulici zauistavila saobraćajna policija postao je viralan na području čitave stare Jugoslavije. Video n...
KAO U FILMOVIMA Policija Hrvatske jurila za migran...
views 156
U centru Ogulina jutros se odigrala prava filmska potjera u kojoj je učestovalo nekoliko policijskih automobila i vozilo bosanskohercegovačkih tablica...
Pripadnici PU Prijedor uhapsili SERIJSKOG PREVARAN...
views 1105
Zvorničanin Sejido Brzović (41) uhapšen je tokom vikenda na području Prijedora zbog prevara, a zatim je utvrđeno da je za njim raspisano još devet pot...
PJEVAČ U AKCIJI Sejo Kalač UKRAO mobilni telefon, ...
views 320
Pjevač Sejo Kalač uhvaćen je kako krade mobilni telefon, i to na benzinskoj  pumpi u Zagrebu. Taj čin zabilježila je kamera. Na snimku se jasno vid...
U prijedorskom naselju Zecovi tri lica povrijeđena...
views 579
Jedno lice teško je povrijeđeno, a dva lakše u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila na putu Prijedor-Sanski Most u mjestu Zecovi, saopšteno je iz Pol...
Nema potrebe da Avdići bilo kome odaju svoje izvor...
views 56
Glavni urednik špijunsko-obavještajnog portala Slobodna Bosna Senad Avdić, nakon što je "Avaz" objavio informaciju da je novinar Avdo Avdić pozvan da ...