Tužno je izgledala svečana loža Gradskog stadiona u Prijedoru u subotu na prijateljskom meču Rudar Prijedor – Kozara (1:1) koji je i jednom i drugom klubu bio generalna proba za prolećni deo sezone. Svega sedam dana pred start prvenstva nigde nikoga, organizaciono klub slavne tradicije i devet decenija istorije je u dubiozi, Upravni odbor je u raspadu, klub je bez predsednika, i uprave i Skupštine, jedno vreme prisutni su bili samo direktor Borislav Obradović i sekretar Veljko Janjetović, a posle njihovog odlaska ostali su samo predstavnici gostujućeg kluba.

Nezapamćeno i neviđeno u Prijedoru, nekada jednom od vodećih fudbalskih centara u Republici Srpskoj!

Prijedorski fudbal je totalno potonuo, jedino još tračak svetlosti i nade daje takmičarski pogon zeleno-crnih na čelu sa trenerom Nedžadom Žerićem. Mladi tim Prijedorčana zimovao je na trećoj poziciji iza vodećeg tandema Borac-Sloga (GC). Ali, ako se po jutru dan poznaje, odnosno ako će tuga sa susreta protiv Kozare biti vodilja i kroz takmičarske mečeve, pred Rudar Prijedorom je težak period velikog iskušenja.

A tek problematika oko same organizacije utakmice na kojoj nije bilo ni dečaka za dohvaćanje lopti iz omladinskog pogona kluba, odnosno unajmljivanje “trećeg lica” da pripremi igralište za igru koje je, uzgred, jedno od najgorih u BiH, svima je jasno da FK Rudar Prijedor ima ozbiljan problem u funkcionisanju, a samim tim i opstanku.

Jer, vrlo lako može da se dogodi da u preostalih šest kola, do podele lige na dve mini, “rudari” potonu u plej-aut, a samim tim i svoju prvoligašku sudbinu dovedu pod veliki znak pitanja, jer će Prva liga Republike Srpske u sezoni 2019/20. imati samo deset klubova. Proteklih dana je bilo mnogo problema i nesuglasica na relaciji odgovornih ljudi u klubu, ali bez sednica Upravnog odbora i dogovora tri sponzora (Grad Prijedor, Arcelor Mital i RŽR Ljubija) sudbina Rudar Prijedora biće tužna.

Čak je uvedena i interna unutrašnja kontrola zbog partnerstva FK Rudar Prijedor i novoformiranog pravnog lica OFK Rudar Prijedor preko čijeg žiro-računa klub posluje jer je njegov blokiran zbog duga od 25.000 maraka. Sa svim tim, nerešenim i nagomilanim problemima klub ulazi u nastavak sezone koja samo što nije počela! Ali, to izgleda nikog nije briga, ili se niko ne oseća odgovornim iako mnogi još uvek nose visoku klupsku funkciju?

Minula godina u kojoj jubilej od 90 godina postojanja i rada nije proslavljen na adekvatan i dostojan način je klubu takvog renomea i ugleda, izgleda, bila je samo uvod u još težu i neizvesniju 2019. i najavila definitivan krah nekadašnjeg šampiona i pobednika Kupa Republike Srpske.

Svi junaci tragom nestadoše…

Žerić: Remi najrealniji

Nakon remija u generalci protiv Kozare šef stručnog štaba Rudar Prijedora Nedžad Žerić je izjavio:

-Bila je to tvrda utakmica, bez velikih izgrašenih prilika. Nijedna ekipa nije ostavljala puno prostota protivniku i uglavnom se čekala greška rivala. Utakmicu je obeležio evrogol gol našeg kapitena Ognjena Davidovića levom nogom, ali i promašeni jedanaesterac Kozare kod rezultata 1:0 za nas. Mislim da je nerešen rezultat najrealniji ishod ovog meča. Predstoji nam još sedam dana pripreme za prolećnu premijeru na domaćem terenu protiv Podrinja iz Janje.

Sportski žurnal