Pet godina nakon što je ISIS poharao Siriju i Irak, sve što je ostalo od takozvanog “kalifata” koji je svojevremeno kontrolisrao živote 10 miliona ljudi, sada je područje od nekolicine ulica smještenih uz rijeku Eufrat u pustinjskom gradu Baguzu.

 I taj posljednji ostatak džihadističkog kalifata biće oslobođen za nekoliko dana, kako iz Baguza pišu Bethan McKernan i Mohammed Rasool za Guardian.

Najgorljivije džihadiste ISIS-a stisli su s istoka i zapada kurdski borci proameričkih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), te snage sirijske vojske tamošnjeg predsjednika Bašara al-Asada i Rusije na drugoj strani rijeke.

Thumbnail
izvor: rojters

Nakon 10-dnevnog primirja za evakuaciju žena i djece iz grada, ponovno je pokrenuta ofanziva ovoga vikenda, i to uz tempo kakav nije viđen ni u žestokim bitkama za Mosul i Raku. Zemlja se doslovce trese od nesmiljene artiljerijske vatre koalicijskih snaga predvođenih SAD-om.
Napredovanje kurdskih boraca tokom dana zaustavljaju ISIS-ovi snajperisti, bombaši samoubice, improvizovane eksplozivne naprave i toplinski navođene rakete. Džihadisti se od vazdušnih napada brane i civilima koje koriste kao živi štit. Ali, kada padne mrak, teroristi su nemoćni bez opreme za noćno gađanje, što je protekle dvije noći omogućilo napade američkih aviona i helikoptera.
Duž bojnog polja postavljeno je najmanje 160 teških mitraljeza, svakih 50 metara po jedan, čija paljba odjekuje cijelim područjem. Proteklih dana SDF je uspio zatvoriti preostalu rupu od jednog kilometra između ISIS-a i svojih položaja, pa su džihadisti sada gotovo u potpunom okruženju i presječene su im sve osim jedne linije za dopremanje.
“Pronašli smo voki-toki koje su bacili njihovi borci u bijegu i slušali smo ih kako paniče i govore o tome kako da pobjegnu. Po njihovom govoru, mnogi od njih su Iračani i drugi stranci”, ispričao je novinarki Guardiana Memo Wan, narednik SDF-a.

Thumbnail
izvor: rojters

Vjeruje se da u riječnom džepu Baguza ima još oko 1500 boraca. “Očekivali smo da će tokom evakuacije otići 2.000 ljudi, ali na kraju je bilo više od 9.000 žena i djece, pa bi tamo moglo biti i više boraca nego što mislimo”, rekao je SDF-ov drugi zapovjednik Adnan Afrin. “Ova je bitka ekstremno teška jer će se mnogo njih boriti do samog kraja”, zaključio je.

Okruženi teroristi još uvijek drže taoce, poput dvoje američke djece, Jusufa i Zahre Shikder, čija je majka (koja ih je dovela među džihadiste) poginula u vazdušnom udaru u januar, a sada o njima brine jedna porodica britanskih državljana koji su odlučili umrijeti u bitki za grad.

Među hiljadama onih koji su se uspjeli evakuisati iz Baguza bilo je mnogo djece koje su teroristi unovčili za borbu. Izašli su iz grada potpuno izgladnjeli, a mala djeca bila su potpuno promrzla od surovog pustinjskog vjetra.

Thumbnail
izvor:rojters

Neki su se borci ISIS-a pokušali izvući iz grada kao civili. Novinarka Guardiana zabilježila je slučaj visokog borca iz BiH koji je ignorisao pitanja, zaklopio oči i mirno se smiješio prije nego što se srušio. Doktori su rekli da nije jeo danima i da mu se otvorila stara rana na stomaku.

U Baguzu je, inače, donedavno bila i Zagrepčanka Dora Bilić, koja je u međuvremenu smještena u jedan kurdski kamp za žene.

Izvor: jutarnji.hr