SNSD neće ići u koaliciju sa SDA na zajedničkom nivou, niti će odstupiti od principa vojne neutralnosti zbog formiranja Savjeta ministara, poručio je lider najveće stranke u Srpskoj Milorad Dodik, uoči sutrašnjeg sastanka sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Dodik je istakao da su i zvaničnici u Briselu jasno naglasili da očekuju brzo formiranje vlasti.

Na konferenciji za medije povodom 23 godine SNSD-a, Dodik je govorio i o mogućim nižim cijenama rominga.

SNSD ostaje privržen rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i taj princip neće žrtvovati zbog formiranja Savjeta ministara, naglašava Milorad Dodik. Od devet resora, kaže, Srbima uz mjesto predsjedavajućeg pripadaju tri. Ističe, osim uslovljavanja aktivacijom akcionog plana za članstvo u NATO-u, na čemu insistira SDA, prepreka za formiranje Savjeta ministara uglavnom nema, čak ni u modelu raspodjele resora.

– Ni to nije problem, ako pripada Srbima predsjedavajući Savjeta ministara, onda sljedeći biraju Bošnjaci, pa Hrvati, pa Srbi. Prema tome to je jednostavno završiti i tu nema nikakvog posebnog nadgurivanja hoće li neko ovo ili ono. Uglavnom ostaje samo da se uspostavi odluka SDA. Ali ako oni hoće da drže BiH kao taoca u kome predsjedavajući Savjeta ministara je i predsjedavajući Parlamentarne skupštine, onda dobro – rekao je on.

Pitanje formiranja zajedničkih institucija važno je i za Brisel, istakao je Dodik, koji naglašava da predstavnici Evropske unije konačan dogovor o Savjetu ministara očekuju u narednim sedmicama. Dodik je istakao da nije spreman na stalne blokade u BiH o pitanjima koja su građanima važna, poput onog o potpisivanju sporazuma o ukidanju rominga, oko čega u Predsjedništvu ne postoji saglasnost.

Milorad Dodik - pres (Foto: RTRS)

Milorad Dodik – pres (Foto: RTRS)

– Danas sam tražio saglasnost Komšića da odluku donesemo on i ja, ako Džaferović ne bude dio tok ukupnog konsenzusa, da mi možemo da donesemo takvu odluku. Onda Džaferović može da potegjne vitalni nacionalni interes, ako ne potegne onda ta odluka važi. Јa sam spreman da idem na to, jer hoću da zaštitim ljude, ne samo u Republici Srpskoj, nego u čitavoj BiH – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da mu je dejtonska BiH jedini cilj. Na konferenciji za novinare organizovanoj povodom 23 godine SNSD-a, Dodik je izjavio da je za njegovu stranku, koja je kontinuirano, 15 godina nosilac vlasti, primarna Republika Srpska.

– SNSD nema ni jednu godinu gdje bilježi pad članstva. Uvijek je to bio rast i impozantnih 192.707 članova, koliko je danas registrovano u SNSD-u zaista predstavlja jednu od najmasovnijih partija i ovdje i u regionu – naveo je Dodik.

-Dodik se prvi put medijima obratio iz novoizgrađene zgrade koja je u vlasništvu SNSD-a u Banjaluci. Zemljište, ali i objekat, kako je objasnio, kupljeni su i izgrađeni od članarine koja se strateški prikuplja više od 10 godina.

RTRS