Radnici Doma za starija lica u Prijedoru danas su najavili da će sutra održati jednočasovni štrajk upozorenja, budući da još nisu primili platu za novembar.
Štrajk je najavio predstavnik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske u prijedorskom Domu Mile Tankosić.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Mirko Šerbedžija prošle sedmice je razgovarao sa upravom Doma, nakon čega je novinarima u Prijedoru rekao da je postignut dogovor da će plata biti isplaćena u ponedjeljak, 4. marta, a naredna do kraja marta.

Budući da plata nije isplaćena juče, drugi sindikat koji djeluje u ovoj ustanovi najavio je štrajk.

U Poreskoj upravi Republike Srpske Srni je rečeno da Dom za starija lica u Prijedoru, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, duguje 1.369.652 KM, a da je radi obezbjeđenja nesmetanog rada Vlada Republike Srpske 2018. donijela zaključak da Poreska uprava neće pokretati postupke prinudne naplate do kraja 2018. godine pod uslovom da Dom za starija lica redovno izmiruje tekuće i zaostale obaveze.

“Budući da je istekao rok važenja ovog zaključka, a poreski obveznik nije izmirio navedene obaveze, Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je postupak prinudne naplate i blokirala žiro račun Domu za starija lica u Prijedoru”, navedeno je u odgovoru Poreske uprave.

Prema saznanjima Poreske uprave, ovaj poreski obveznik je Vladi Srpske uputio zahtjev za produženje roka za izmirenje obaveza, dodaju iz ove uprave.

“Ukoliko bude donesen novi zaključak Vlade Republike Srpske, Poreska uprava Srpske postupiće po tom zaključku”, navode iz Poreske uprave.

Dom za starija lica u Prijedoru zapošljava 74 radnika.