Žuta traka, pištolj na trotoaru, policijska vozila pod rotacijama, osoblje Hitne pomoći pregleda taoce – scene kao iz filmova u Mostaru nakon završetka talačke krize i hapšenja tri osobe koje su danas u popodnevnim satima pokušale opljačkati poslovnicu Privredne banke Sarajevo u centru grada.

Na licima građana pred čijim očima se odigrala policijska akcija, doza straha i zbunjenosti, piše Faktor.

Prema informacijama sa terena plan zamišljene pljačke je propao zbog dojave građana koji su ih vidjeli da ulaze u banku, te dojavili policiji.

Pljačkaši su, kako saznaje Faktor, na samom ulazu onesposobili zaštitara, a od radnika i klijenata koji su se zatekli u banci, povikavši: “Ovo je pljačka!”, zatražili da legnu potrbuške na pod.

Samo par minuta kasnije začule su se policijske sirene. Munjevitom reakcijom policije, banka je opkoljena, a nakon pregovora i uvjeravanja od policijskih službenika i pregovarača, pljačkaši su se predali, a taoci su spašeni.

Dramatično je bilo i tokom pregovora. Jedan od pljačkaša, koji se predao van banke, sa metkom u cijevi pištolja mahao je ispred sebe. Na svu sreću, nije došlo do otvaranja vatre.

Pripadnici PU Mostar, interventnog voda, Jedinice za specijalističku podršku i Sektora krim-policije PU Mostar odigrali su ključnu ulogu u pregovaranju.

Osim što je jednoj od radnica od šoka pozlilo, akcija je, srećom, prošla bez povrijeđenih.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, sumnja se kako je u pljačku umiješana i četvrta osoba, koja je ovaj razbojnički trojac čekala u automobilu, a policija radi na provjeri ove

Trojica uhapšenih trenutno su na krim-obradi u službenim prostorijama MUP-a HNK.

Nakon toga će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predati u nadležnost Tužilaštva HNK.

Srpskainfo