BiH može napredovati samo bez uplitanja stranaca

Profesor Nenad Kecmanović smatra da je BiH može da ostvari neki rezultat samo bez posrednika, odnosno tako da se Bošnjaci vrate za pregovarački sto sa Srbima i Hrvatima, bez uplitanja stranaca.

On je novinarima u Beogradu, gdje učestvuje na tribini pod nazivom “Referendum o secesiji BiH 1992. godine i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije”, rekao da Bošnjaci decenijama očekuju da neko drugi obavi ono što oni žele.

“To je bio visoki predstavnik, odnosno OHR, onda Ustavni sud BiH, pa EU, a sada NATO. Dakle, uvijek očekuju da neko drugi uradi ono što oni žele”, ukazao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci u BiH bi trebalo da odustanu od te ideje i da se vrate neposrednim razgovorima sa Srbima i Hrvatima, bez ikakvog upliva stranaca i međunarodnog faktora.

“To je neophodno jer stranci, i kada su najdobronamjerniji, zauzimaju neku od strana u pregovorima”, kaže Kecmanović i napominje da stranci tako komplikuju čitavu stvar, te unose interese svojih zemalja u pregovarački posao.

On je poručio da samo direktno i bez posrednika u BiH može da se ostvari neki rezultat.

“Sve ostalo je jalov posao vrćenja u krugu. To, uostalom, gledamo iz dana u dan”, konstatovao je Kecmanović.

Izvor: SRNA/ATV