Profesor Nenad Kecmanović smatra da je BiH može da ostvari neki rezultat samo bez posrednika, odnosno tako da se Bošnjaci vrate za pregovarački sto sa Srbima i Hrvatima, bez uplitanja stranaca.

On je novinarima u Beogradu, gdje učestvuje na tribini pod nazivom “Referendum o secesiji BiH 1992. godine i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije”, rekao da Bošnjaci decenijama očekuju da neko drugi obavi ono što oni žele.

“To je bio visoki predstavnik, odnosno OHR, onda Ustavni sud BiH, pa EU, a sada NATO. Dakle, uvijek očekuju da neko drugi uradi ono što oni žele”, ukazao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci u BiH bi trebalo da odustanu od te ideje i da se vrate neposrednim razgovorima sa Srbima i Hrvatima, bez ikakvog upliva stranaca i međunarodnog faktora.

“To je neophodno jer stranci, i kada su najdobronamjerniji, zauzimaju neku od strana u pregovorima”, kaže Kecmanović i napominje da stranci tako komplikuju čitavu stvar, te unose interese svojih zemalja u pregovarački posao.

On je poručio da samo direktno i bez posrednika u BiH može da se ostvari neki rezultat.

“Sve ostalo je jalov posao vrćenja u krugu. To, uostalom, gledamo iz dana u dan”, konstatovao je Kecmanović.

Izvor: SRNA/ATV