Cicović: U BiH isto pravno nasilje kao prije 27 godina

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je danas da je referendum u BiH od 1. marta 1992. godine organizovan u uslovima pravnog nasilja a da je sada, 27 godine poslije toga, u BiH potpuno ista situacija u kojoj se ne poštuje Ustav.

Cicović je rekao novinarima uoči tribine “Referendum o secesiji BiH 1992. i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije” da bi o toj temi moralo i više i češće da se razgovara.

– Prije svega što je to bio period u kome je vladalo jedno pravno nasilje, period u kome se nije poštovao Ustav tadašnje nam zajedničke domovine – rekao je Cicović.

On je podsjetio i da je Skupština tadašnje BiH donijela odluku bez prisustva Srba, dodajući da i to “dovoljno samo po sebi govori da ni taj referendum nije bio ni legitiman ni legalan”.

– I sada, 27 godina poslije, imamo potpunu istu situaciju jer poslije završetka rata i usvajanja Dejtonskog sporazuma, koji je i donio Ustav BiH… ponovo je nastupilo pravno nasilje – naglasio je Cicović.

Prema njegovim riječima, ponovo je nastupilo nepoštovanje tog zajedničkog Ustava pod pritiskom i uz veliku podršku visokih predstavnika u BiH.

– Vršeno je pravno nasilje nad tim Ustavom i prenošene su pravne nadležnosti sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH – rekao je Cicović.

On smatra da se “u Federaciji BiH nije razumjelo da je potpisom Dejtonskog sporazuma nastupio mir” i da je nastupio period u kome treba graditi BiH zasnovanu na odredbama Ustava.

Cicović je podsjetio da se u tom ustavu kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i FBiH.

– Stalno se osporava naš Dan Republike, a evo i sad se, u kontinuitetu osporava ime /Republike Srpske/. Htjeli smo da ovom tribinom još jednom rasvijetlimo sve to što se dešavalo u BiH od 1992. godine i poslije jer ponovo imamo isto ponašanje koje je zasnovano na nepoštovanju osnovnog akta jedne države – Ustava – rekao je on.

SRNA/RTRS

Preporuka

Dodik: Zainteresovani smo da PDP uđe u vlast na bh...
views 17
U sjedištu SNSD-a u Banjaluci održan je sastanak rukovodstva ove stranke sa delegacijom PDP-a, na kojem je razgovarano o učešću PDP-a u vlasti na nivo...
Odgovor SDS-a o učešću u vlasti na nivou BiH u nar...
views 15
U sjedištu SNSD-a u Banjaluci održan je sastanak rukovodstva ove stranke sa delegacijom SDS-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon ...
DOGOVOR O FORMIRANJU SRPSKOG BLOKA Počeo sastanak ...
views 31
Počeo je sastanak delegacija SNSD i PDP koje predvode predsjednici stranaka Milorad Dodik i Branislav Borenović. Očekuje se da ključna tema...
DODIK U SIJEKOVCU Republika Srpska je naš život i ...
views 11
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni i d...
ČAVIĆ PRAVI ČISTKU Pljušte smjene i otkazi u “Elek...
views 229
Rukovodilac i tehnički rukovodilac u Radnoj jedinici (RJ) „Elektrodistribucija“ Banjaluka Mirko Šurlan i Dragomir Špikić smijenjeni su, a iduće sedmic...
Ustavni sud BiH u četvrtak ponovo o 9. januaru ...
views 11
Ustavni sud BiH trebalo bi da na dvodnevnoj plenarnoj sjednici koja počinje u četvrtak, 28. marta, razmatra zahtjev devet delegata u Vijeću naroda Rep...