“IMAMO MEHANIZME DA SE IZBORIMO SA NEPRAVILNOSTIMA” Mile Kovačević obećao regularnost u Prvoj ligi RS

Prva Fudbalska liga Republike Srpske nastavlja se ovog vikenda, a predsjednik Fudbalskog saveza Mile Kovačević očekuje izuzetno zanimljivo proljeće, s obzirom na činjenicu da se se liga, od naredne sezone, skraćuje na deset klubova.

– Biće ovo izuzetno zanimljiva polusezona u takmičarskom smislu, mi smo prošle godine donijeli odluku da će od ljeta liga Startovati sa deset klubova. Organi saveza su spremni da ovu priču ispričaju do kraja. Pozivamo javnost da podrži klubove u fer i korektnoj borbi, a nadamo se da će najbolji ostati u ligi, a da će oni koji spletom okolnosti ispadnu, uspjeti brzo da se konsoliduju i vrate u viši rang – rekao je Kovačević dodavši da je Fudbalski savez Republike Srpske spreman da odgovori na sve eventualne nepravilnosti.

– U borbi na zelenom terenu postoji potencijalna opasnost da se mnogi nađu u problemima. Biće zanimljiva borba i za prvaka i opstanak tako da postoji realna mogućnost da klubovi i pojednici razmišljaju izvan granica sportskog fer pleja. Fudbalski Savez RS je spreman da se sa svim nepravilnostima izbori na svoj način i FSRS garantuje regularnost.  Moja poruka svima je da mi želimo da kontrolišemo situaciju, da ćemo je kontrolisati i da imamo mehanizme kojima ćemo to uspjeti. Nema potrebe da niko provjerava snagu saveza nego ih molimo da se na zelenom terenu pozicioniraju  bore za što bolji plasman.  Ne plašimo se, ali smo spremni da uđemo u rešavanje problematike  koja je već sad prisutna – jasan je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Odluka o skraćenju lige nije bila jednoglasna, ali su, ističe Kovačević, svi argumenti bili njenoj strani.

– Skraćenje lige je projekat koji se naslanja na novi standard koji implementria FIFA na druge nivoe takmičenja. Već je u pripremi izmjena Statuta FS RS i uvodi se licenciranje za Prvu ligu RS. Postaviće se standardi koji će se morati ispunjavati. Ti stantardi će olakšati šampionaima da lakše uđu u Premijer ligu, da ostanu u tom takmičenju jer se to pokazao kao veliki problem u prethodnom periodu – rekao je Mile Kovačević.

Infrastrukturni projekti

Mnogo je, dodao je prvi čovjek fudbala u Republici Srpskoj, urađeno i biće urađeno na infrastrukturnim projektima.

– Svi projekti koje smo najavljivali i kandidovali dobili su zeleno svjetlo. Implementacija pet terena u gradovima Prijedor, Doboj, Gradiška Bijeljina i Istočno Sarajevo je izvjesna i počeće veoma brzo. Pored toga donesena je odluka podržana i od NFS BiH da će se centar FSRS graditi u Opširni Prnjavor i očekuje se da već aprilu počnu radovi na tom projektu. U Gradu Banjaluci će biti implementiran projekat vrijedan 100.000 evra, a radi se o instalaciji  sigurnosnih kamera i brojača ulaznica na Gradskom stadionu. To je nešto što je potrebno za evropske utakmice, a što FIFA i UEFA zahtijevaju od nas. Pored Banjaluke sve ovo će biti implementirano u Mostaru i Sarajevu – objasnio je Kovačević dodavši da ovi projekti nemaju veze sa premijerligašima koji dobijaju svoju kvotu za infrastrukturne projekte.

Srpskainfo