Predsjednik “Atlas grupe” Duško Knežević, za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu zbog optužbi za privredni kriminal i pranje novca, pisao je britanskom ministru diplomatije Džeremiju Hantu o sukobu sa porodicom Đukanović, koja, kako je naveo, želi da mu uzme uspješan biznis.

Knežević, koji se nalazi u Londonu, navodi da je zbog njihovog maltretiranja preselio porodicu u Veliku Britaniju i tvrdi da je kampanja protiv njega i njegovih kompanija politički motivisana.

U pismu Knežević navodi da je od 2018. godine u sukobu sa porodicom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, posebno sa njegovim bratom Aleksandrom i sestrom Anom Đukanović i da je po srijedi to što, kako je naveo, oni žele da uzmu njegov uspješan biznis i zamijene ga svojim poslovima.

Knežević u pismu Hantu navodi da mu nije želja da optužbama koje iznosi ugrozi političke snage koje dijele njegov stav o članstvu Crne Gore u NATO.

– Ne želim da odlazak Mila Đukanovića sa političke scene donese nestabilnost, oslabi Vladu ili promijeni crnogorsku spoljnu politiku. Ubijeđen sam da su političari u DPS-u potpuno sposobni da vode državu naprijed  navodi Knežević u pismu Hantu, koje prenose crnogorski mediji.

On tvrdi da je imao “posebno aktivne uloge promjenama u Srbiji 2000. godine i postizanju članstva Crne Gore u NATO-u”.

Knežević podsjeća da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neprekidno na vlasti od 1992. godine i da njegov uticaj na institucije “seže toliko kao da je u pitanju njegova dinastija”.

– Tokom 2018. godine našao sam se u rastućem sukobu sa predsjednikom Đukanovićem i njegovom porodicom. Sukob je kulminirao zloupotrebom državnih institucija da bi maltretirali moje zaposlene, uveli privremenu uravu u moje banke i doveli ih do bankrota, podigli lažne kriminalne optužbe protiv mene i mojih zaposlenih – navodi Knežević.

On je dodao da su te radnje uticale na više od 70.000 internacionalnih klijenata, uključujući i građane Velike Britanije.

Knežević navodi da razumije da britanska Vlada ima srdačne odnose sa državom Crnom Gorom i da London želi da ima povjerenje u crnogorske institucije.

– Tokom godina vlasti predsjednika Đukanovića, Crna Gora je pod sumnjom da je mjesto korupcije i zloupotrebe moći. Moja iskustva iz posljednjih godina razjasnila su mi da Crna Gora ne može nastaviti da bude feud jedne porodice ako želi da dostigne moje i ciljeve crnogorskog naroda – da se pridruži evroatlantskoj zajednici – navodi on.

Knežević dodaje da su radnje preduzete protiv njegovog biznisa i njega, simptomi dubokih problema u Crnoj Gori.

U pismu naglašava da političko vođstvo i politička kultura moraju biti osvježeni novim akterima koji će nedvosmisleno biti posvećeni vrijednostima zapadne zajednice država.

– Kao neko ko je politički insajder cijelog života, posjedujem neograničene količine informacija o kriminalnim aktivnostima porodice Đukanović i njihovih saradnika i planiram da ih objavim na način da pitanja o kompetenosti porodice Đukanović da upravlja Crnom Gorom ostanu otvorena – dodaje Knežević.

Svjestan sam da ova otkrića stavljaju mene i moje saradnike pod određeni rizik od fizičkih napada i o tome sam obavijestio vlasti Velike Britanije – piše Knežević.

Knežević je naveo da je pismo uputio da bi upoznao Hanta o pozadini posljednjih događaja u Crnoj Gori, odnosno demonstracijama protiv Đukanovića.

Za vlasnikom “Atlas grupe” Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer se ne nalazi u Crnoj Gori, već u Londonu.

Knežević je osumnjičen da je od 2008. do 2017. godine otvorio i ugasio više fiktivnih firmi, te da je bio na čelu kriminalne grupe.

Istraga je pokrenuta nakon što se pojavio snimak na kojem Knežević uručuje kovertu sa 97.500 evra bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću za kampanju pred izbore 2016. godine.

Knežević je rekao da je Stijepoviću poslao 200.000 dolara za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista /DPS/, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u evre da bi ih mogao podijeliti partijskim aktivistima na terenu.

Evropska komisija pozvala je crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika “Atlas grupe” o donacijama DPS-u uoči izbora 2016. godine.

SRNA/RTRS