Advokat Anto Nobilo koji je bio dio međunarodnog pravnog tima u predmetu “Dragičević” istakao je da je u ovom slučaju sve obmana s ciljem ostvarivanja političkih ciljeva.
“Otiđite u prošlost, sve Dragičevićeve bitne tvrdnje stavite na papir, postaće vam jasno. Sve je fake news /lažna vijest/. Sve je obmana. Povukao sam se iz tog slučaja, jer ne želim da budem tamo gdje se plasiraju lažne informacije”, rekao je Nobilo za televiziju “Fejs”.

On je podsjetio da ga je prošlog ljeta nazavao advokat Duško Tomić i zamolio da pomogne jednom konobaru, ocu, jer su mu ubili sina, te da policija zataškava ubistvo.

Na pitanje da li mu je Tomić rekao ko zataškava, Nobilo je rekao država i policija.

“I to se sve pretvorilo u politički pokret, koji je trebao tresti /tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika i Republiku Srpsku. I to mi nije bio veliki problem. Ali onda se desio fake news sa lažnim tvrdnjama. I sa lažnim tvrdnjama su mobilizovane lažne mase”, istakao je advokat Nobilo.

Na pitanje koje tvrdnje, Nobilo je rekao – sve, ali nije želio da ulazi u detalje, uz pojašenje da bi time morao otkrivati postupak.

“Uzmite sve što je Dragičević govorio, koje je sve ljude optužio za ubistvo. Na desetinre. Sve, sve je fake news”, tvrdi poznati advokat.

Nobilo kaže da je cijela istraga samo alat za ostvarivanje političkih ciljeva.

“Kada sa lažnim tvrdnjama mobilizuješ narod da ostvariš političke ciljeve i gdje ti je istraga samo alat za ostvarivanje političkih ciljeva – ja sam se onda povukao. To nije moj rat. Ne želim da budem tamo gdje se lažne informacije plasiraju”, naglasio je on.

Ističući da se ne bavi politikom, a još manje da radi tamo gdje se plasiraju lažne inoformacije, Nobilo je prigovorio na činjenicu da novinari nisu provjerili ni jednu Dragičevićevu tvrdnju, niti ga upitali na osnovu čega to tvrdi.

“Ja nisam vodio istragu, nju vodi Tužilaštvo i policija. Tužilac je advokatskom timu dao cijeli spis da vidimo. Mi smo to izanalizirali i zahvaljujući našem iskustvu sugerisali šta još treba napraviti. Ja nisam mogao opstruisati istragu kad je ne vodim, niti je advokatski tim imao takva ovlaštenja”, pojasnio je on.

Nobilo je ukazao da je to samo primjer kako “zdravo za gotovo” novinari preuzimaju njegove tvrdnje.

“Dio naroda u Republici Srpskoj ne vjeruje svojoj državi i policiji. U Federaciji BiH ne vjeruju Dodiku. Sve je to naišlo na plodno tlo”, dodao je on.

Poznati hrvatski advokat kaže da ga ovaj slučaj više ne interesuje, osim u sociološkom smislu.

“Slučaj `Dragičević` će biti jedna od najvećih obmana u istoriji BiH”, zaključio je Nobilo.

FejsTV/SRNA