U Ministarstvu inostranih poslova BiH, na čijem je čelu u tehničkom mandatu Igor Crnadak, u postizbornom periodu zaposleno je najmanje 40 ljudi, prenosi portal “Princip”.

Sagovornik portala “Princip” iz MIP-a kaže da su to ministarstvo “preplavili” novozaposleni kadrovi PDP-a, kojoj i Crnadak pripada i da većina njih i ne dolazi na posao, ali prima platu.

On kao jedan od primjera “uhljebljenja” na Crnatkov način navodi “slučaj” Marije Milić, savjetnika bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Sagovornik portala ističe da je to “klasičan primjer zloupotrebe položaja” i objašnjava da je Crnadak “snagom autoriteta” odlučio da Milićevu samo dan nakon što je, zbog izbornog poraza njenog šefa Ivanića, ostala bez radnog mjesta u Predsjedništvu BiH, prebaci u MIP i postavi za svog savjetnika.

On pojašnjava da je rješenje o razrješenju u Predsjedništvu BiH Milićeva dobila 19. novembra 2018. godine, a da je već sutradan “počela” da savjetuje Crnatka, koji se, kako navodi sagovornik, pobrinuo, najvjerovatnije u dogovoru sa Ivanićem, da je prevede u zgradu preko puta i postavi je za svog savjetnika.

Prema njegovim tvrdnjama, u kuloarima u MIP-u uveliko se spekuliše da će Milićeva, i ne samo ona, zahvaljujući Crnatku, koji tehnički mandat “troši”, isključivo, za popunjavanje radnih mjesta kadrovima PDP-a i za putovanja po svijetu od čega BiH nema nikave koristi, preko nekog “brzinskog” konkursa biti “ustoličena” na neko drugo radno mjesto prije nego što joj poslodavac napusti poziciju na kojoj se i dalje nalazi.

Ovaj izvor ističe da će ona do tada sjediti u Banjaluci i primati platu u iznosu o kojem većina građana BiH može samo da sanja.

SRNA/RTRS