Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod ne želi sukobe, ali da ne može da živi u BiH u kojoj se ignorišu njegovi stavovi.

– Bošnjaci žele da majoriziraju Srbe, kao što su majorizirali Hrvate. Mi, Srbi, to ne dozvoljavamo, a BiH je za nas moranje. Prihvatili smo Dejton u uvjerenju da će ga međunarodni faktor primijeniti, a ne rastočiti. Ovdje su politički procesi na početku. Sve što se dešava na neki način se krpi, pa i struktura vlasti, a glavne teme ostaju van toga – rekao je Dodik za “Alo”.

Prema njegovim riječima, neki se slavodobitno ponašaju i misle da je sve završeno, te da stvari koje su urađene mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma mogu imati dug vijek trajanja.

– Naravno da nemaju, ni odluke o Sudu i Tužilaštvu BiH, a treba preispitati ponovo vojnu strukturu i brojne zakone koji su nametnuli visoki predstavnici. Mi to sve želimo da vratimo nazad. Srpski narod ne želi sukobe ni sa kim, ali ne može da živi u BiH u kojoj se ignorišu njegovi stavovi – poručio je Dodik.

On je naglasio da naziv Republika Srpska niko neće moći da ukine, te da najavljena inicijativa bošnjačkih političara o tome pred Ustavnim sudom BiH govori o njihovoj mržnji.

– Bošnjacima ne smeta samo ime Republika Srpska, smeta im i srpska vlast na ovom prostoru. Ali, ostaće i opstaće i to ime i Srpska, bez obzira na to šta oni misle – rekao je Dodik, koji je i predsjednik vladajućeg SNSD-a.

Na pitanje da li ostaje pri stavu i odluci Narodne skupštine Republike Srpske da se ide na referendum o nezavisnosti Srpske, ukoliko se na Ustavnom sudu BiH pokuša ukinuti naziv Republika Srpska, Dodik istakao je da je to odluka koju su usaglasili predstavnici svih političkih partija u Srpskoj – i vlasti i opozicije.

– Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati da odlučuje o promjeni imena Srpske, mi ćemo odlučivati o svom statusu. Da svi razumiju – to je status nezavisnosti Republike Srpske. Iz ovog ili nekog drugog razloga, vjerujem da će u budućnosti biti referendum o statusu Srpske, ali još nema nikakvih organizovanih aktivnosti na tom planu – rekao je Dodik.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj, Dodik je poručio da je ona stabilna.

– Što se tiče tvrdnji da neki politički procesi neće moći da budu rješeni bez rata, to je čisto u funkciji bošnjačke medijske propagande – rekao je Dodik.

Na konstataciju da je njegova izjava da Republika Srpska neće ni po koju cijenu u NATO naišla na veliki odijek, Dodik je naglasio da je stav Srpske o toj alijansi jasan.

– Mi tamo nećemo. NATO se ogriješio o srpski narod i počinio zločin nad Srbima, cinično to nazivajući `Milosrdni anđeo`. Bombardovali su nas osiromašenim uranijumom, što je povećalo broj teških malignih oboljenja. Ne samo da su nas tad ubijali, nego su nam ubili pokoljenja koja dolaze. Svaki političar u Srpskoj stoji iza toga da Srpska treba da bude vojno neutralna – rekao je Dodik.

On je istakao da je to jedinstven stav i vlasti i opozicije. “Nećemo granicu na Drini koja bi dijelila Srbe, pa i po ovom pitanju pratimo i podržavamo Srbiju”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li najava lidera SDA Bakira Izetbegovića da će uvesti predvojničku obuku i povećati proizvodnju oružja znači da nema nikakvog dogovora u Predsjedništvu BiH, Dodik je rekao da “naravno da nema nikakvog dogovora”.

– Međunarodni faktor je učinio da se u Republici Srpskoj devastira sva namjenska industrija, a u Federaciji BiH je ostavljeno da radi šest fabrika municije i naoružanja. To je, vjerujem, urađeno namjerno – kaže Dodik.

SRNA/RTRS