Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbija i Republika Srpska treba da insistiraju da u ustave bude ugrađen stav o vojnoj neutralnosti.

– Kada se već plasira u javnost priča o tome da je zbog EU integracija ali i drugih razloga potrebno menjati ustave obe srpske države, onda je važno nametnuti stav da to mora da podrazumeva i podizanje naše neutralnosti sa nivoa običnih skupštinskih rezolucija do ustavnih visina. Јedino tako, uz referendumsku potvrdu koju promena ustava podrazumeva, biće obesmišljeni pokušaji da nam uz neku, pre imaginarnu nego stvarnu šargarepu, bude uvaljen i NATO – istakao je Anđelković.

On je u autorskom tekstu za nedeljnik “Pečat” naveo da Srpska i Srbija treba da budu mnogo aktivnije, i to na način koji prevazilazi razne partijske podjele i lične sukobe, te da nude konstruktivne inicijative i u skladu sa njima budu spremne da posvećeno rade.

– Za početak predlažem jednu o kojoj je već više puta bilo reči, ali iz nekog razloga uvek se brzo ‘zaboravi’. To je insistiranje na tome da u ustav Srbije ali i Republike Srpske bude ugrađena neutralnost – istakao je Anđelković.

Neka se niko ne vara, upozorio je on, da opaka NATO hidra ne namjerava da pokori Srbiju i Republiku Srpsku i konačno proguta još žive naše nacionalne interese.

– Zbog predaka i potomaka nemamo pravo da joj to dopustimo, a ohole reči raznih EU i NATO glasnogovornika te lokalne inicijative evroatlantske provenijencije – konačno bi morale da nas razdrmaju. NATO je pred našim vratima dok smo mi daleko od EU kapija ili bili kakvog dogovora sa Prištinom kojim bi bio zaštićen makar minimum srpskih interesa. Ako mu otvorimo svoju kapiju u ime laži o EU progresu ostaćemo bez bilo kakve nacionalne perspektive – naglasio je Anđelković.

On je konstatovao da su za evroatlantske centre moći Srbija i Srbi plijen koji i dalje izmiče, kolikogod da je iznemogao i demoralisan.

– Namjera je da se pre nego što se na Balkan mnogo ozbiljnije odrazi globalno geopolitičko slabljenje zapadnih faktora, okonča naše zatvaranje u NATO kavez. Otuda je na kontroverzan način intenzivirano delovanje u vezi sa nama. Tumačenje društveno-političkih događaja /gotovo/ isključivo kroz prizmu zakulisnog delovanja raznih centara moći, svakako predstavlja ozbiljno preterivanje pa i zastranjivanje. Njega obično nazivamo ‘teorijom zavere’ – upozorava Anđelković.

Prema njegovim riječima, to ne znači da zavjera, prevara i raznih drugih sistematski planiranih i realizovanih /geo/političkih igara nema na pretek, te da više ili manje ne utiču na oblikovanje zbilje, odnosno da su imale značaj u prošlosti.

– I prvo /teorija zavere/, i drugo /negiranje bilo kakve zavere/ kada se tvrdi predstavlja krajnost. Realnost je, kao i obično, negde između. Polazeći od toga bolje ćemo shvatiti i naše aktuelno tumaranje EU, NATO, kosovsko-pregovaračkim i ostalim geopolitičkim stazama i bogazama – naveo je Anđelković.

On je dodao da dok se sa jedne strane poručuje da je put u EU blokiran te šta god da Srbija radi /od sprovođenja takozvanih unutrašnjih reformi do spoljnopolitičkog pozicioniranja/, neće moći da prođe ček-point, sa druge strane kažu da se od Srbije očekuje da bespogovorno realizuje naloge evroatlantskih struktura moći.

– Sve to deluje kao da se nalazimo u geopolitičkoj zoni sumraka. Od nas se drsko traže brojni, često neshvatljivi ustupci, a ne nudi nam se više bilo kakva nagrada. /Ne ulazim sada u to da li članstvo u EU to uopšte jeste, već polazim od opredeljenja naše političke elite da je tako). Šargarepa je, ukratko, nestala sa stola. Štaviše i štapom se, za koji znamo da je tu negde, mnogo ne vitla. Retorički se postupa kao da smo geopolitičko roblje koje se malo uzjogunilo ali će pre ili kasnije da se ‘urazumi’ i podstaknuto lepim ili ružnim rečima – nema veze – odradi šta mu je naređeno – naglasio je Anđelković.

On smatra da to, ipak, nije tako, i vjeruje da to i zapadni stratezi dobro znaju, šta god da pričaju.

– Svesni su da iako štošta može da nam se prilepi, ipak nismo kolektivno ludi. A znajući ih ne mislim da tek tako, kako bi to rekao naš narod, lupetaju – naveo je Anđelković.

SRNA/RTRS