Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavičkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da postoje informacije da su SDS i PDP pokušale da uđu u vlast na nivou BiH umjesto SNSD-a i njegovih koalicionih partnera, te istakao da bi takav model bio loš jer ne predstavlja volju birača u Republici Srpskoj.

Košarac je naveo da je SNSD imao informaciju da je poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić rekao da su ga kontaktirali.

– Mislim da su se /SDS i PDP/ pokazali vrlo učinkovitim za druge strukture u BiH, a najmanje su bili učinkoviti za Srpsku – rekao je Košarac za Euroblic.

Kada je riječ o mogućnosti da SDS-u i PDP-u bude ponuđeno da sa SNSD-om zajedno uđu u vlast na nivou BiH, Košarac kaže da nije uključen u razgovore, ali da ima informaciju da se vode i da je dogovoreno da zajednički nastupaju u Sarajevu.

– Vidjećmo kakav će biti stav drugih političkih partija koje danas ne čine vlast u Srpskoj, ali imaju svoje predstavnike na nivou BiH. Politika SNSD-a i sada i prethodne četiri godine, kada smo bili opozicija u Sarajevu, jeste manifestacija političkog jedinstva srpskog naroda i političkih struktura na zajedničkom nivou vlasti – rekao je Košarac.

Kada je Srpska jedinstvena u Sarajevu, dodao je Košarac, tada je veoma jaka i ne može ni na koji način biti ugrožena.

– Nažalost, bili smo svjedoci u prethodne četiri godine, kada je SzP vodio integrisanu politiku sa SDA, da je negirao stavove institucija Republike Srpske i takvim politikama je Srpska dovedena u fazu ugroženosti – naveo je on.

Košarac je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici opozicije došli na nedavni sastanak kod predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kada je lider SDA Bakir Izetbegović najavio mogućnost za pokretanje inicijative o promjeni naziva Republike Srpska.

– Shvatili su da je jedino mjesto Banjaluka i institucije Republike Srpske – naglasio je Košarac.

Govoreći o NATO-u, Košarac je naglasio da Republika Srpska neće mijenjati svoj stav o vojnoj neutralnosti koji su u Narodnoj skupštini Srpske podržali i vlast i opozicija.

Prema njegovim riječima, SNSD, kao najjača politička partija srpskog naroda će biti orijentisana na svoje političke ciljeve, zajedno sa koalicionim partnerima.

– Naša zadaća će biti da te poslove na nivou BiH obavljamo u skladu sa interesima Srpske i našeg naroda – rekao je Košarac.

SRNA/RTRS