NASTAVAK SAGE „SANIČANI“ Tuča radnika i direktora, obustavljen izlov ribe

Radnici ribnjaka „Saničani“ iz Prijedora obustavili su izlov ribe zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

Na ovaj potez radnike je podstakao događaj od ponedeljka kada je jedan od radnika „Saničana“ fizički napao bivšeg direktora, Radu Ratkovca, koji je brat vlasnika ribnjaka Radojice.

Radnici za Srpskainfo pričaju da je jedan od radnika došao da traži od direktora novac koji je uložio u preduzeće.

– Taj radnik je uložio svojih 15.000 KM u hladanjače i popravke, jer mu je bilo obećano da će biti isplaćen. Došao je u ponedjeljak kod Radeta da traži pare, a on mu je rekao da mu je vlasnik Radojica poručio da ga tuži, nakon čega je izbio fizički obračun između njih – priča radnik koji ne želi da mu pominjemo ime.

Nezvanično saznajemo da je policiji prijavljen ovaj slučaj i da su izlazili na mjesto događaja.

Radnik priča da je drugi dan Radojica smijenio Radeta sa mjesta direktora, a tu funkciju povjerio dugogodišnjem radniku Dragoslavu Dragiću.

– Radnik koji se tukao dobio je otkaz, a pošto su dva radnika bili svjedoci događaja uprava im je uručila rješenja o godišnjim odmorima. Sudeći prema ranijim iskustvima, nakon toga dobiće i otkaz. Mi radnici jednoglasno smo pristali da nas svih 19 otpusti, ako otpusti njih dvoje – priča radnik.

Navodi da radnici od juče rade sve ostale poslove, ali ne žele da izlovljavaju ribu.

– Odlučili smo da ćemo nastaviti izlov tek kada nam uplate zaostale obaveze. Ribe ima još u tri-četiri jezera. Ako svu ribu izlove i odvezu je za Prnjavor, ovdje neće biti posla i ostaćemo bez uplaćenih poreza i doprinosa – kaže on i dodaje da se jezera ribnjaka ne poribljavaju.

Foto: Igor Motl/RAS Srbija

Predsjednik sindikata u ribnjaku „Saničani“, Aleksandar Tomić, nije odgovarao na naše pozive.

Novi direktor „Saničana“ Dragoslav Dragić poručio nam je da neće da daje izjave jer je tek dan ranije imenovan za direktora.

Vlasnik ribnjaka „Saničani“, Radojica Ratkovac, izjavio je da tvrdnje radnika o neuplaćenim obavezama nisu tačne.

– To su izmišljene priče, ljudi rade svoj posao. Sve se plaća preko računa i radi u skladu sa zakonom. Ribnjak „Saničani“ nije firma od juče, već od prije 100 godina. Niko neće biti oštećen, ima imovine dovoljno da se sve isplati – kaže Ratkovac i demantuje da je bilo tuče u firmi.

Najavljuje da će ribnjak „Saničani“ biti vodeći u ribarstvu na području Srpske te da će uskoro dobiti i novi ribarski restoran.

Iz Poreske uprave RS rekli su za Srpskainfo u decembru da je zbog neizmirenih obaveza u iznosu od 120.208 KM blokiran račun ribnjaka „Saničani“, te da je na njegovu imovinu upisana hipoteka.

Policijska uprava Prijedor je prije godinu dana podnijela izvještaj protiv bivših direktora „Saničana“ Radeta Ratkovca i Pavla Vurune iz Gradiške zbog sumnje da su krivičnim djelima pričinili štetu veću od 760.000 maraka. Između ostalog, nisu uplaćivali poreze i doprinose i povrijedili su prava radnika.

Radnici pitaju gdje je uložen novac

Prema podacima IRB-a, Akcionarsko društvo „Saničani“ je u aprilu 2013. podiglo kredit za poljoprivredu u iznosu od 1.800.000 KM.

Radnici se pitaju gdje je uložen taj novac.

– Vlasnik Ratkovac je dotjerao modernu mašinu iz Prnjavora i ošišao živicu od kada nas je preuzeo, ali sada kada odete gore ništa se ne vidi; to je šuma. Nama treba riba i hrana za nju, a šta će nam šišanje živica – poručuju radnici.

Srpskainfo

Preporuka

SVI SA SVIMA DOGOVARALI PODRŠKU U Prijedoru se vod...
views 284
Sjednica Skupštine grada Prijedora koja je najavljena za srijedu možda će biti odgođena zbog dogovora o koaliciji koje vode političke partije u ovom g...
VRH SNSD i Gradski odbor SNSD Prijedor u Omarskoj ...
views 210
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je SNSD najmoćnija organizacija i da se ponosi Aktivom žena koji okuplja brojne aktivistkinje, veoma od...
Kozara: “Pozdrav proljeću” okupio 2.00...
views 199
Tradicionalni planinarski pohod "Pozdrav proljeću" danas je na Kozari okupio oko 2.000 planinara iz 93 planinarska društva iz regiona. Direktor Nac...
600 planinara na ovogodišnjoj “Cremušijadi&#...
views 89
U organizaciji Planinarskog društva „Mrakovica“ iz Kozarca kod Prijedora danas je na Debelom brijegu kod Kozarca, mjestu gdje se nalazi i Planinarski ...
Prijedorčanin Mirko Kaurin: Život u Srpskoj nema a...
views 648
Јedan Srbin, mladi građevinski inženjer, Mirko Kaurin, zaposlen u Prijedoru, u dalekom Kataru bio je angažovan na izgradnji stadiona na kojem će 2022....
GRADSKA VLAST SE PREDOMISLILA U ovom prijedorskom ...
views 287
U prijedorskom naselju Pećani stanari i ove godine siju baštu iza zgrada koja se nalazi u blizini gradskog bazena. Gradska uprava je jesenas, ali i pa...