Pregovori o podjeli : DNS izgubio važna preduzeća, SNSD jača pozicije!

Pregovori o podjeli pozicija u javnim preduzećima na nivou Republike Srpske između SNSD-a i kolicionih partnera ulaze u završnu fazu.

Ujedinjena Srpska, kako navode mediji, od većih preduzeća dobija “Institut za javno zdravstvo RS”.

SNSD-u ojačava svoje pozicije, a ovoj stranci su vraćene i “Vode Srpske”.

NDP Dragana Čavića već je dobio “Elektrokrajinu” i poziciju generalnog sekretara Narodne skupštine RS.

Kako se spekuliše, DEMOS  će ući u Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, Zavod za medicinu rada i sporta, Republičku upravu za igre na sreću, kao i šumska gazdinstva u Foči, Kotor Varošu i Mrkonjić Gradu.

Socijalistima ostaje da vode Inspektorat Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine, a vrlo je vjerovatrno da će dobiti i poziciju direktora JP “Šume RS”.

DNS je stranka koja je najviše izgubila, jer od 19 pozicija koje je imala zadržaće, vjerovatno, samo devet i to manje bitnih.

Od znajačajnijih preduzeca DNS-u ostaju “Željeznice RS”.

Kako navodi portal opcija.net pozivajući se na izvor iz vrha SNSD-a,DNS-u bi i “Željeznice” mogle da izmaknu, je na njih tipuje grupa Obrena Petrovića.

Portal navodi i da je pitanje da li će DNS uspjeti da zadrži Agenciju za oosiguranje na čijem je čelu Dobojlija Slaven Dujaković. Tu poziciju je Marko Pavić , navode, ranije obećao Marku Aćiću, smijenjenom generalnom sekretaru Narodne skupštine RS.

Opcija.net navodi informacije od izvora iz vrha SNSD-a, prema kojima je smetnja bilo kakvom Aćićevom angažmanu čvrst stav SNSD-a da za njega nema mjesta u institucijama i preduzećima, koja su predmet pregovora, jer ni u kampanji za prethodne opšte izbore, a i nakon nje nije krio animozitet prema SNSD-u.

Izvor: ATV