Svodna kod Novog Grada: Cijelo selo zaposleno u fabrici (VIDEO)

Za Miru Lazić iz Svodne kod Novog Grada kažu da je sačuvala svoje selo da ne opusti. Ona je dvije decenije na čelu tekstilne fabrike “Sana Elvis”, smještene baš u ovom selu. Omiljena je među mještanima, jer je zahvaljujući njoj, u ovoj fabrici zaposleno čak 110 žena.

Rijetkost je da jedna fabrika zapošljava većinu žena iz sela u kojem je smještena, kao što je to u tekstilnoj fabrici “Sana Elvis” iz Svodne kod Novog Grada. Od 119 radnika u ovoj fabrici zaposleno je čak 110 žena, većinom baš iz ovog mjesta. Zahvaljujući ovoj seoskoj fabrici, Svodna nije pusta, rade škola i vrtić.

– Kao prvo i osnovno nemamo putni trošak, jako smo blizu posla, za desetak minuta već smo za mašinama – kaže Branka Kragulj, radnica Konfekcije “Sana Elvis”, a njena radna kolegica Mirjana Babić ističe višestruku korist fabrike:

– Kada završim posao u fabrici, imam vremena i kod kuće raditi, prihod neki isto ostvariti. Imaju od nas koristi ovdje i trgovine, sve je živnulo, samo nek se radi.

Mještani kažu da je rukovodilac, Mira Lazić, zaslužna što selo nije pusto.

– Bez privrede nema ništa, to je najviše zahvaljujući jednoj ženi, možda to treba spomenuti, to je Mira Lazić, koja je bila osnov za sve- kaže  mještanin Svodne Momir Lajšić.

U ovoj fabrici, pri zapošljavanju, prednost imaju mještanke, što je od velikog interesa za lokalnu zajednicu.

– To uvijek da prednost mještanima, njima stvara pogodnost, ne putuju, ne plaćaju prevoz, tu su u mjestu, mogu i kod kuće sebi da stvore dodatne prihode poslije vremena. I ja kući radim još nešto dodatno što me relaksira, jednu baštu, gdje volim da provodim vrijeme – kaže Mira Lazić, direktorka Konfekcije “Sana Elvis”.

Ona smatra da su seoske fabrike, ključne za razvoj Srpske.

– Mislim da je to budućnost da u svakom selu, u svakoj mjesnoj zajednici u ruralnom području kada bi imali neku fabriku da bi to bilo od velikog interesa za našu Republiku – dodaje Lazićeva.

Mira je višestruko nagrađivani menadžer, a u ovoj fabrici žene 8. mart provode radno. Ipak, svake godine, povodom ovog praznika, organizuju zajedničko druženje.

RTRS