Za Miru Lazić iz Svodne kod Novog Grada kažu da je sačuvala svoje selo da ne opusti. Ona je dvije decenije na čelu tekstilne fabrike “Sana Elvis”, smještene baš u ovom selu. Omiljena je među mještanima, jer je zahvaljujući njoj, u ovoj fabrici zaposleno čak 110 žena.

Rijetkost je da jedna fabrika zapošljava većinu žena iz sela u kojem je smještena, kao što je to u tekstilnoj fabrici “Sana Elvis” iz Svodne kod Novog Grada. Od 119 radnika u ovoj fabrici zaposleno je čak 110 žena, većinom baš iz ovog mjesta. Zahvaljujući ovoj seoskoj fabrici, Svodna nije pusta, rade škola i vrtić.

– Kao prvo i osnovno nemamo putni trošak, jako smo blizu posla, za desetak minuta već smo za mašinama – kaže Branka Kragulj, radnica Konfekcije “Sana Elvis”, a njena radna kolegica Mirjana Babić ističe višestruku korist fabrike:

– Kada završim posao u fabrici, imam vremena i kod kuće raditi, prihod neki isto ostvariti. Imaju od nas koristi ovdje i trgovine, sve je živnulo, samo nek se radi.

Mještani kažu da je rukovodilac, Mira Lazić, zaslužna što selo nije pusto.

– Bez privrede nema ništa, to je najviše zahvaljujući jednoj ženi, možda to treba spomenuti, to je Mira Lazić, koja je bila osnov za sve- kaže  mještanin Svodne Momir Lajšić.

U ovoj fabrici, pri zapošljavanju, prednost imaju mještanke, što je od velikog interesa za lokalnu zajednicu.

– To uvijek da prednost mještanima, njima stvara pogodnost, ne putuju, ne plaćaju prevoz, tu su u mjestu, mogu i kod kuće sebi da stvore dodatne prihode poslije vremena. I ja kući radim još nešto dodatno što me relaksira, jednu baštu, gdje volim da provodim vrijeme – kaže Mira Lazić, direktorka Konfekcije “Sana Elvis”.

Ona smatra da su seoske fabrike, ključne za razvoj Srpske.

– Mislim da je to budućnost da u svakom selu, u svakoj mjesnoj zajednici u ruralnom području kada bi imali neku fabriku da bi to bilo od velikog interesa za našu Republiku – dodaje Lazićeva.

Mira je višestruko nagrađivani menadžer, a u ovoj fabrici žene 8. mart provode radno. Ipak, svake godine, povodom ovog praznika, organizuju zajedničko druženje.

RTRS