Bečka džamija centar džihada

Sabina Selimović i Samra Kešinović, austrijske državljanke porijeklom iz BiH, koje su zapadni mediji prozvali “nevjeste iz džihada”, izrazile su želju da se poslije gotovo pet godina ratovanja vrate u Austriju!

Ove djevojke priključile su se Islamskoj državi sa 15, odnosno 14 godina. U međuvremenu su učestvovale u borbama, čak i dobile djecu, ali ni to ih nije zaustavilo da se često slikaju sa oružjem u rukama. O njihovoj sudbini se donedavno samo spekulisalo, nagađalo se da su poginule, ali prema podacima Kancelarije za zaštitu ustava i suzbijanje terorizma, obje devojke su žive, imaju djecu i žele nazad u Beč gdje su im i roditelji. Prema pisanju austrijske štampe, koja se poziva na Britanku koja je takođe udata za pripadnika ID, obje djevojke su u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

I dok je Herbert Kikl, austrijski ministar unutrašnjih poslova, suzdržan u vezi sa njihovim povratkom, Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma, upozorava na ozbiljne bezbjednosne rizike u slučaju da se vrate u Evropu!

– To više nisu zanesene tinejdžerke, već iskusni borci i brigadiri koji predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju za svaku zapadnu zemlju. Ne zato što su se borile za interese Islamske države, već zato što su aktivni članovi jedne od struja Nusra fronta koji je i dalje vojno aktivan u Siriji, a istovremeno je povezan s nekim obavještajnim službama – tvrdi Galijašević.

On otkriva malo poznate detalje o tome kako su se ove djevojčice uopšte našle na strani džihadista.

– U Austriji živi oko 339.000 muslimana, a većina dolazi upravo sa prostora bivše SFRЈ. Otuda i ne čudi to što je u Beču i jedna od najsnažnijih islamskih zajednica, a tu mislim i na niz paradžemata. Sedište najradikalnijih ogranaka ove zajednice dugo godina je bilo u Sedmom okrugu, u džamiji Sahab koja je kasnije služila i kao regrutni centar za upućivanje na ratišta po Bliskom istoku – otkriva Galijašević.

Ovaj stručnjak dodaje da je, prema procjenama austrijskih bezbjednosnih službi, od 320 muslimana koji su se iz ove zemlje priključili Islamskoj državi u Siriji, oko 240 porijeklom upravo iz BiH.

– To je 2014. bio ključan povod za pokretanje sveobuhvatne bezbjednosne akcije kodnog naziva “Palmira”. Tada je uhapšeno 17 radikalnih islamista porijeklom iz BiH, od kojih su dvojica osuđena na po 20 godina zatvora. Pritom, obje djevojke su bile dio te istrage, ali faktički nikada se nisu nalazile u evidencijama islamista koji su potencijalna bezbjednosna prijetnja po Austriju – zaključuje Galijašević.

Praćen godinu dana

U akciji “Palmira” uhapšen je i osuđen Mirsad Omerović, Ebu Teima, rodom iz Tutina. Omerović je bio imam bečkog Altun-alem džemata, a zvanično se vodio kao emigrant koji kao nezaposlen prima socijalnu pomoć. Tajna akcija praćenja trajala je godinu dana i otkrila je ne samo da živi u stanu od 105 kvadrata, da vozi skupocjen automobil i ima petoro dece, već i da je glavni akter za vrbovanje džihadista na njemačkom govornom području, a posebno iz redova tinejdžera.

– Prema toj istrazi, on je naloge dobijao direktno od “kalifa” Bagdadija i austrijskog džihadiste Mohameda M. Dokazi su bili takvi da je osuđen na 20 godina – kaže Galijašević.

Oprečne informacije

Potraga za Sabinom i Samrom trajala je više godina isključivo zahvaljujući istrajnosti i požrtvovanosti njihovih roditelja koji su u Austriju stigli iz Tuzle.

– Roditelji su se susretali sa najrazličitijim informacijama, uključujući i da su ubijene, bile seksualne robinje i ko zna šta još. Međutim, ključan problem je u evidentiranju djece koja su otišla da se bore za ID je što su van svake evidencije. Istovjetno je bilo i sa Јasminom Keserovićem, koji je u Siriju otišao kao maloljetnik, a kasnije se “proslavio” proglasima da se nevjerujući ubijaju na svakom mjestu i na svaki način – rekao je Galijašević.

Majka izgubila tužbu

Majka Sabine Selimović tužila je Austriju zbog toga što je država dozvolila maloljetnici da pređe granicu, ali je tu tužbu izgubila. Majka je bila mišljenja da njena ćerka nikada nije smela da pređe granicu i da su granične vlasti morale da intervenišu kada se na aerodromu, na letu za Tursku, pojavila devojčica od 15 godina bez pratnje. Advokat je tvrdio da su carinici morali da utvrde da li djevojka ima dozvolu roditelja, ali je Viši sud odbacio optužbu i naveo da maloljetnicima u osnovi nije zabranjeno da dobrovoljno napuste teritoriju zemlje. Sud je obrazložio da policija kod maloljetnika bez pratnje mora samo da se uvjeri da li napuštaju zemlji uz odobrenje staratelja, ali da se provjera može obaviti samo u slučaju sumnje.

Konkretnih sumnji u ovom slučaju nije bilo, pošto je Sabina u svom pasošu imala potrebnu vizu, što je ukazivalo na odobrenje od staretelja.

Tempirane bombe

Austrijska vlada namjerava da promjeni Zakon o konzularnim poslovima sa ciljem da ukine konzularnu zaštitu za borce Islamske države.

– Osobama čiji ulazak u zemlju ugrožava javni red i bezbjednost može se ukinuti pomoć – navodi se u zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar Herbert Kikl naglašava da je jasno da su borci povratnici Islamske države izgubili svako pravo na zaštitu i da se tu mora biti dosledan budući su ti borci, kako ih je nazvao, “tempirane bombe”.

Izvor: www.vesti-online.com

 

Preporuka

Pogledajte snimak terorističkog napada, ulazi u dž...
views 1387
Jedan od brutalnih napadača, Brenton Tarant, koji je jutros na Novom Zelandu izvršio teroristički napad na džamije, užas je prenosio uživo na svom Fej...
Ubica sa Novog Zelanda na puškama ispisao imena sr...
views 704
Između ostalog ispisano je "Bajo Pivljanin" i "bitka " Jedan od terorista koji su izvršili masovni pokolj u dve džamije na Novom Zelandu, Brenton Tar...
DRUŠTVENE MREŽE U PROBLEMU Oglasio se Fejsbuk: Rad...
views 544
Američka društvena mreža Fejsbuk saopštila je večeras da je obaviještena o kvaru na svojim platformama, na samom sajtu Fejsbuk, kao i na Instagramu i ...
HRVATSKA U ŠOKU Nakon ustaških simbola u Austriji ...
views 149
Hrvatska je u šoku zbog odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine, zbog nedostatka distance prema ustaštvu, zabrani komemoraciju na Blajburškom ...
Američka senatorka više puta silovana u vojsci
views 24
Američka senatorka Marta Mekseli izjavila je da je silovana tokom služenja u vojsci, ali da slučaj nije prijavila jer nije imala povjerenje u vojni si...
“Borci bježe maskirani u civile, pred nama j...
views 208
Pet godina nakon što je ISIS poharao Siriju i Irak, sve što je ostalo od takozvanog "kalifata" koji je svojevremeno kontrolisrao živote 10 miliona lju...