Dodik: Dogovoriti sve pa onda imenovati Savjet ministara

U narednih nekoliko dana SNSD, SDA i HDZ BiH trebalo bi da održe sastanak na kojem bi u konačnici trebalo da dogovore principe na kojima će djelovati vlast u naredne četiri godine.

Ovo je u petak “Nezavisnim” rekao Milorad Dodik, lider SNSD-a, istaknuvši kako su principi na kojima će se temeljiti rad poštivanje zakonitosti i ustavnosti te očuvanje mira.

“Ništa drugo, ništa posebno i više od toga. Vjerujem da ćemo do kraja mjeseca imati i Savjet ministara, čak i ranije očekujem da se to sve završi”, kaže Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ističe da nisu razgovarali o raspodjeli resora unutar Vijeća ministara BiH.

“O tome nismo razgovarali. Radi se o tome da se napravi jedan paket svega – od imenovanja kandidata do dogovora o svim detaljima, ali je prethodno rečeno da se napravi nekoliko opštih principa. Vidjećemo hoće li biti to – to, pa ćemo onda ići dalje. Niko nije razgovarao na temu raspodjele resora, niti je ko šta pitao. Јedino je izvjesno da će raspodjela po ministarstvima biti tri Srbina, tri Bošnjaka i tri Hrvata”, rekao je Dodik.

Ističe da sjednice Predsjedništva BiH po pitanju imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće biti dok se ne dogovori kompletna raspodjela resora.

“Ne želim da imenujem kandidata pa da on poslije bude žrtva nedogovora u vezi sa svim detaljima. Prvo dogovor pa onda sjednica”, ističe Dodik.

Kaže da se nije čuo sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, jer, kako ističe, nema potrebe za tim s obzirom na to da je on rekao da će dostaviti prijedlog.

“Kad ga dobijemo, onda ćemo sjesti”, ističe Dodik, koji vjeruje da bi to moglo biti u narednoj sedmici.

Iako smo u petak pokušali dobiti iz SDA informaciju o principima koji su dogovoreni na sastanku stranaka održanom u srijedu, 6. marta, u Parlamentarnoj skupštini BiH, niko iz SDA nije odgovarao na pozive i poruke “Nezavisnih”.

Međutim, u Pres-službi ove stranke kazali su da ništa ne znaju, ali da vjeruju da će više informacija o tome da li je gotov papir sa prijedlozima principa na kojima bi funkcionisala buduća vlast imati u ponedjeljak.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da u HDZ BiH očekuju da Izetbegovićev prijedlog stigne početkom naredne sedmice.

Nezavisne/RTRS

Preporuka

Dodik: Zainteresovani smo da PDP uđe u vlast na bh...
views 17
U sjedištu SNSD-a u Banjaluci održan je sastanak rukovodstva ove stranke sa delegacijom PDP-a, na kojem je razgovarano o učešću PDP-a u vlasti na nivo...
Odgovor SDS-a o učešću u vlasti na nivou BiH u nar...
views 15
U sjedištu SNSD-a u Banjaluci održan je sastanak rukovodstva ove stranke sa delegacijom SDS-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon ...
DOGOVOR O FORMIRANJU SRPSKOG BLOKA Počeo sastanak ...
views 31
Počeo je sastanak delegacija SNSD i PDP koje predvode predsjednici stranaka Milorad Dodik i Branislav Borenović. Očekuje se da ključna tema...
DODIK U SIJEKOVCU Republika Srpska je naš život i ...
views 11
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da zločini počinjeni nad Srbima ne smiju biti zaboravljeni i d...
ČAVIĆ PRAVI ČISTKU Pljušte smjene i otkazi u “Elek...
views 229
Rukovodilac i tehnički rukovodilac u Radnoj jedinici (RJ) „Elektrodistribucija“ Banjaluka Mirko Šurlan i Dragomir Špikić smijenjeni su, a iduće sedmic...
Ustavni sud BiH u četvrtak ponovo o 9. januaru ...
views 11
Ustavni sud BiH trebalo bi da na dvodnevnoj plenarnoj sjednici koja počinje u četvrtak, 28. marta, razmatra zahtjev devet delegata u Vijeću naroda Rep...