Zagrebački advokat Anto Nobilo smatra da odluka Katoličke Crkve u Austriji da zabrani misu u Blajburgu nije mogla da bude napisana bez saglasnosti Vatikana.

– Pokazuje se koliko je politika vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj u nesaglasju sa djelovanjem pape Franje – rekao je Nobilo, aludirajući na reagovanje Hrvatske biskupske konferencije koja je oštro osudila ovu odluku Katoličke crkve u Austriji.

On je naveo da mu je u odluci o zabrani proustaškog skupa u Blajburgu “posebno zazvonila” rečenica da se time nanosi šteta Katoličkoj crkvi.

Nobilo je podsjetio da je u Austriji propisano da je bilo kakvo obilježje Nezavisne Države Hrvatske kažnjivo.

– Kod nas toga nemate. Imate pojave da se `Za dom spremni` ne prijavljuje… Austrija je naš problem riješila i definisala, a mi nismo – rekao je Nobilo za N1.

On je ocijenio da su izjave biskupa u Hrvatskoj “dolivanje benzina na vatru”, jer oni kažu da će “biti oštećeni nedužni”.

– Možemo razumjeti da je bilo nedužnih u Blajburgu, ali ne možemo reći da su tamo stradali nevini. Istorijska je činjenica da niko nije osuđen. Ali ni Hitler nije osuđen, ni Pavelić. Sigurno nećemo reći da su bili nevini – rekao je Nobilo.

Prema njegovim riječima, ključan je spomenik oko kojeg se vrti ritual, jer na njemu piše da je to spomenik “paloj hrvatskoj vojsci”.

-Nije trebalo upotrijebiti termin `hrvatska vojska`. Postojala je druga hrvatska vojska, partizanski odredi. Vojska koja je pala na Blajburgu je kvislinška tvorevina. Mogli su je nazvati ustaška vojnica. Cijeli taj ritual je u funkciji rehabilitovanja ustaštva. Hrvatski sabor je pokrovitelj toga – rekao je Nobilo.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa preporukama Savjeta za suočavanje sa prošlošću, Nobilo kaže da nije čuo da se išta konkretno radi.

– Svi stavovi su odavno zauzeti. Ima nešto što je sasvim neprihvatljivo. Umjesto jednog `Za dom spremni` izmislili su dva pozdrava i sad bi se jedan mogao dozvoliti. To je neprihvatljivo. HOS je iskopirao ustašku vojsku i to su namjerno napravili. HSP je na početku rata osnovao stranačku vojsku i to je bilo pogubno za Hrvatsku kao državu – dodao je Nobilo.

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za služenje mise na Lojbaškom polju, pored Blajburga, uz obrazloženje da je misa politički instrumentalizovana.

SRNA/RTRS