Nobilo: Vatikan dao saglasnost za zabranu mise u Blajburgu

Zagrebački advokat Anto Nobilo smatra da odluka Katoličke Crkve u Austriji da zabrani misu u Blajburgu nije mogla da bude napisana bez saglasnosti Vatikana.

– Pokazuje se koliko je politika vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj u nesaglasju sa djelovanjem pape Franje – rekao je Nobilo, aludirajući na reagovanje Hrvatske biskupske konferencije koja je oštro osudila ovu odluku Katoličke crkve u Austriji.

On je naveo da mu je u odluci o zabrani proustaškog skupa u Blajburgu “posebno zazvonila” rečenica da se time nanosi šteta Katoličkoj crkvi.

Nobilo je podsjetio da je u Austriji propisano da je bilo kakvo obilježje Nezavisne Države Hrvatske kažnjivo.

– Kod nas toga nemate. Imate pojave da se `Za dom spremni` ne prijavljuje… Austrija je naš problem riješila i definisala, a mi nismo – rekao je Nobilo za N1.

On je ocijenio da su izjave biskupa u Hrvatskoj “dolivanje benzina na vatru”, jer oni kažu da će “biti oštećeni nedužni”.

– Možemo razumjeti da je bilo nedužnih u Blajburgu, ali ne možemo reći da su tamo stradali nevini. Istorijska je činjenica da niko nije osuđen. Ali ni Hitler nije osuđen, ni Pavelić. Sigurno nećemo reći da su bili nevini – rekao je Nobilo.

Prema njegovim riječima, ključan je spomenik oko kojeg se vrti ritual, jer na njemu piše da je to spomenik “paloj hrvatskoj vojsci”.

-Nije trebalo upotrijebiti termin `hrvatska vojska`. Postojala je druga hrvatska vojska, partizanski odredi. Vojska koja je pala na Blajburgu je kvislinška tvorevina. Mogli su je nazvati ustaška vojnica. Cijeli taj ritual je u funkciji rehabilitovanja ustaštva. Hrvatski sabor je pokrovitelj toga – rekao je Nobilo.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa preporukama Savjeta za suočavanje sa prošlošću, Nobilo kaže da nije čuo da se išta konkretno radi.

– Svi stavovi su odavno zauzeti. Ima nešto što je sasvim neprihvatljivo. Umjesto jednog `Za dom spremni` izmislili su dva pozdrava i sad bi se jedan mogao dozvoliti. To je neprihvatljivo. HOS je iskopirao ustašku vojsku i to su namjerno napravili. HSP je na početku rata osnovao stranačku vojsku i to je bilo pogubno za Hrvatsku kao državu – dodao je Nobilo.

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za služenje mise na Lojbaškom polju, pored Blajburga, uz obrazloženje da je misa politički instrumentalizovana.

SRNA/RTRS

Preporuka

Niš: Obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO agr...
views 4
Zvucima sirena za uzbunu i gašenjem svetla, tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe, počelo je centralno obilježavanje 20. godišnjice od ...
MOŽDA JE OVO LET U SMRT, ALI NE OBIČNU, VEĆ ČASNU!...
views 74
U anale istorije ušlo je obraćanje ovog komandanta pilotima 98. jurišnog puka pred borbeno poletanje na aerodromu Lađevci, 24. marta 1999. godine R...
DJECA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA Sjećanje na Milicu ...
views 25
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, danas je u Tašmajdanskom parku u Beogradu položeno cvijeće na spomen-obi...
Bulatović: NATO tražio smisao postojanja
views 10
Predsjednik savezne Vlade SR Јugoslavije Momir Bulatović izjavio je da se rukovodstvo zemlje do posljednjeg trenutka nadalo da neće doći do bombardova...
“Noćni vukovi” odali počast žrtvama NA...
views 12
Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, ruski bajkeri "Noćni vukovi", na čelu sa svojim liderom Aleksandrom Zaldastanovim Hirurgom, odali su d...
Mandić: OVK i Đukanović bili saveznici bombardovan...
views 9
Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je povodom 20 godina od agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju da je NATO tada imao savezn...