U potkozarskom selu Bistrica održane su 13. Kozarske poklade. Pravoslavni vjernici ovim obilježavaju završetak mrsnih dana, pred sutrašnji početak velikog Vaskršnjeg posta. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika banjalučki Јefrem.

Poklade su dan za praštanje, jer u period velikog posta treba ući bez grijeha. U domaćinstvima tradicionalno se priprema bogata mrsna gozba. Domaćice potkozarskih sela ponudile su gastronomsko bogatstvo starinskih jela.

Poklade su i dan za veselje. Za zabavu posjetilaca zadužena su bila brojna folklorna i pjevačka društva.

Organizatori manifestacije, koja je crkveno-narodnog karaktera, su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica-Verići i gradovi Banjaluka i Prijedor.

– Bistrica i Verići, dva sela iz dvije opštine, odnosno dva grada koji sačinjavaju ovu parohiju, su i te kako posljednjih godina postali prepoznatljivi upravo po Kozarskim pokladama, jedinstvenoj manifestaciji u našoj Republici Srpskoj – kaže Igor Marić, jerej-paroh bistrički.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo što ovakve događaje, koji su prilika da se mještani okupe i prisjete svojih običaja, posjećuje veliki broj ljudi.

– Potkozarska sela imaju jako vrijedne žene i dobra udruženja. Ono što ja mogu reći iz iskustva Gradske uprave, je to da su ovo možda i najaktivniji seoski krajevi u kojima se ljudi organizuju, druže i kojima su potrebni društveni domovi – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da su Kozarske poklade dobro posjećena i poznata manifestacija.

– Imamo goste iz Amerike, a došle su delegacije sa Guče, jer se daleko prčulo za ovu manifestaciju. Svi će ponijeti lijepe utiske, prije svega, jednistva građana dva grada – rekao je Đaković.

Kozarske poklade još jednom pokazale su se kao primamljiva turistička atrakcija koja spaja ljude i čuva stare običaje.

RTRS