Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat celim svetom, poručio sugrađanima u BiH, nakon što se priključio džihadistima

Balkanske države su s razlogom zabrinute zbog mogućeg povratka džihadista na ove prostore. Pre nekoliko dana Donald Tramp je tražio od evropskih zemalja da preuzmu bivše borce ISIL-a u matične zemlje, što bi značilo da bi se u BiH mogli uskoro vratiti i neki islamski fanatici koji su iz te zemlje otišli u Siriju pre nekoliko godina.

Jedan od njih je i Amir Selimović, koji je zarobljen u oblasti grada Boguz, na granici s Irakom, gde su se prethodnih dana vodile završne borbe protiv preostalih džihadista.

Selimović je sa suprugom i decom otišao u Siriju 2015. godine. Godinu dana kasnije posalo je preteću video-poruku preko Jutjuba svojim bivšim sunarodnicima u BiH.

– Molim Allaha da reis-ul-ulemu u BiH Huseina Kavazovića i njegove sledbenike …. zakoljem nasred Baščaršije – izgovorio je Selimović u poruci objavljenoj uz istaknuto obeležje Islamske države. Selimović je do 2015. godine živeo u selu Svojat kod Živinica, nedaleko od Tuzle.

Rekao je kako je svoju decu ‘iz pakla odveo u blagostanje’ jer živi na teritoriji gde vrede šerijatski zakoni.

– Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat celim svetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narandžastim kombinezonima – poručio je Selimović Bošnjacima misleći pritom da će ih tretirati kao što ISIL tretira zarobljenike.

Nakon objave te poruke policijske agencije u BiH otvorile su istragu protiv Selimovića, pa je izvesno da će on biti izvrgnut kaznenom postupku ukoliko bude izručen zemlji čiji je državljanin.

Članovi Amirove porodice i danas žive u Svojatu, ali nikada nisu bili pripadnici niti jedne radikalne grupe njegove pretnje su iznenadile mnoge u ovom selu.

Selimovićeve komšije kažu da je bio povučen, da je živeo u nemaštini, čak je i prosio, ali i da je bio alkoholičar, zbog čega ga je i napustila njegova prva supruga sa decom. Zato je sa drugom suprugom i detetom spas potražio u Siriji.

– Taj čovek je bio alkoholičar, ali povukao se. Dakle, svi se menjamo. Dok je bio ovde bio je miran, nikada nikog nije dirao. Pio je, ali onda se povukao u veru. U džamiju je išao u Gračanicu jer mu tu nisu dali – kaže jedan od njegovih komšija.

Kako kažu, prodao je svoje imanje i verovatno nije nameravao da se vrati u rodno selo.

Drugi njegov komšija kaže da ga je iznenadilo to što je Selimović otišao u Siriju, te da je verovao da je otišao u Tursku.

– Kad je postao vehabija otišao je najpre u Maoču. Amir je oženio neku ženu iz Travnika. Došla je ovamo sva pokrivena, samo su joj oči virile. A onda su kod njega došla i neka dva stranca, mislili smo da su iz Turske – kažu komšije.

Ljudi u ovom selu uglavnom žive od poljoprivrede i kažu da su Selimovića mučili životni i porodični problemi.

– On jeste bio alkoholičar, ali nije bio napast. Nije dirao nikoga. Tražio je, žickao marku za piće. Iz kuće je prodao sve svoje, čak je i onima što kupuju gvožđe prodavao činije da ima za piće. On se bolje ponašao kada malo popije, nego kada nema alkohola. Odmah bi počeo da se trese ako ne popije. Imao je ženu i dvoje zlatne dece. Žena mu fina bila, vredna. Ali, eto, nije više mogla da trpi alkohol pa je otišla i ostavila ga.

Brat mu je, ovaj ovde što živi, zlatan čovek. Fino oženjen. Ali, eto, šta je njemu bilo pa je otišao u taj radikalizam, ne znam  – kaže komšija.

Jedna od Selimovićevih komšinica navodi da je kod nje često radio kao majstor na porodičnoj kući i tako zarađivao dnevnice.

Foto: Tanjug/AP

U susednom selu Gračanica nalazi se mesto okupljanja pripadnika vehabijske zajednice. I Selimović je tu dolazio, pre nego je otišao u Siriju.

– Meni je njega žao. Govorio mi je da nešto mora da uradi sa sobom. Kaže kako je prvi brak rasturio zbog alkohola i da se zato povukao. Rekao mi je da će nešto uraditi da ga ne zapamti samo Svojat već cela Bosna. E, sad jel’ mislio na ovo, to ne znam – priča jedan od bivših Selimovićevih komšija.

Rođak koji je Selimovića odveo u Siriju poginuo je krajem 2015. godine, a nedugo nakon toga osvanuo je i preteći video-snimak.

Među zarobljenicima je i 24-godišnji Alija Keserović, koji je takođe poznat po propagandnim snimcima u kojima se hvali svojim vojnim podvizima.

Bio je ratno dete, rođen 1994. godine. Rano je ostao bez majke, a 2013. godine umro mu je otac koji ga je odgajao u teškoj besparici.

– Pokušao je u Italiji da radi na crno, ali nije uspeo. Vratio se kući, te se uključio u rad selefijske zajednice preko Bilala Bosnića – vođe tog pokreta u BiH – koji je kasnije uhapšen u akciji Damask te osuđen na sedam godina zatvora – pričaju njegovi poznanici.

U ruke koalicije pod vodstvom SAD već dospeo je i Emir Sališić iz Sanskog mosta.

(Telegraf.rs/Express.hr)