Predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac izjavio je da se sarajevski Srbi protjeruju iz antifašističkih udruženja i da se u Sarajevu stvara klima u kojoj su svi Srbi fašisti, a svi Bošnjaci antifašisti.

– U sarajevskoj javnosti i u sarajevskoj dolini na djelu je stvaranje klime u kojoj su svi Srbi fašisti, a svi Bošnjaci antifašisti, gdje se miješaju ratovi i učesnici od 1941. do 1945. godine i od 1992. do 1995. Godine – rekao je Šehovac za “Politiku”.

On je naveo da se Bošnjaci tako ponašaju i govore i na komemoracijama koje su posvećene događajima iz Narodno oslobodilačkog rata.

– Na ovogodišnjem obilježavanju Igmanskog marša, predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH Mustafa Polutak manje je govorio o proleterima i antifašistima Prve proleterske brigade, a daleko više o osudi srpskog fašizma iz vremena građanskog rata, te otporu Bošnjaka agresiji i genocide – ukazao je Šehovac, koji je nedavno izbačen iz Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca NOR.

On kaže da je glavni razlog zašto je postao nepoželjan u ovom udruženju to što je iznosio argumentovane stavove o građanskom ratu od 1992. do 1995. godine, sa kojima se nisu slagali bošnjački članovi Udruženja.

– U pitanju se nastavak etničkog čišćenja i ono malo Srba koji su u rukovodstvima stvarnih antifašističkih udruženja – rekao je Šehovac.

On izbacivanje iz Udruženja vidi kao još jedan pokušaj da mu se uskrati da javno govori.

– Izbačen sam nakon što je Koordinacija boračkih udruženja 1992. do 1995. godine zaprijetila da će, ukoliko ostanem u članstvu zatražiti od Opštinskog vijeća Ilidža da više ne finansira UABNOR – pojasnio je Šehovac.

SRNA/RTRS