Veličanje ustaštva u Hrvatskoj HSP: Ako Blajnurg “padne” to je početak kraja hrvatskog naroda

Ultradesničarska Hrvatska stranka prava (HSP) saopštila je, povodom odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ne dozvoli služenje mise ustašama na blajburškom polju, da će ako “padne Blajburga” to biti početak kraja hrvatskog naroda.

Iz ove stranke navode da je istorijska odgovornost na premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, te poručuju da će i dalje dolaziti “na molitvu i poklonjenje nevinim žrtvama Blajburga”.

Oni navode da su “svi problemi oko komemoracije i mise u koincidenciji sa dolaskom Ive Sanadera na vlast”, a da su kulminirali sa sadašnjim premijerom Plenkovićem i njegovim koalicionim partnerom – Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) Milorada Pupovca, koji je u ovoj koaliciji “nesporni autoritet u istorijskim i ideološkim manipulacijama”.

U HSP-u smatraju da je do sadašnjeg stanja doveo “nejasan javni stav Crkve i politike o “ovoj bolnoj rani na tkivu hrvatskog naroda i korištenje istog za političke potrebe, najčešće u predizborne svrhe”.

Iz ove ultradesničarske stranke ocjenjuju da je odluka koruškog biskupa da zabrani misu “neprihvatljiva, sramna i ničim odbranjiva”, kao i da je u upliva u tome imala i hrvatska politika.

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga, jer smatra da se se ova misa politički instrumentalizuje.

“Misa na polju pored Blajburga postala je dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije”, navodi se u pismu koje je potpisao sekretar Biskupije u Klangenfurtu Engelbert Gugenberger.

Hrvatska biskupska konferencija ne slaže se sa odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti održavanje mise zadušnice kod Blajburga i u potpunosti odbacuje razloge za njeno donošenje.

Austrija je od prošle godine pooštrila odnos prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Nedavno je u Austriji stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatske organizacije, uz podršku vlasti u Zagrebu, godinama organizuju okupljanje u Blajburgu, gdje odaju pomen mnogobrojnim ustašama i domobranima poginulim dok su bježali iz NDH, nakon zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima.

Dio evropskih medija nazvao je ta okupljanja najvećim neofašističkim manifestacijama nakon Drugog svjetskog rata.

Preporuka

Stoilković: U Srbiji na djelu sjeverno-makedonski ...
views 12
Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u makedonskom Parlamentu Ivan Stoilković rekao je da je cilj upada demonstranata u zgradu...
CRNOGORAC ODRŽAO LEKCIJU NATO I AMERIMA USRED UN! ...
views 224
Lider humanitarne organizacije "28. jun" Milo Dubak održao je govor u Ujedinjenim Nacijama u Ženevi gde je oštro osudio protivzakonito NATO bombardova...
Radun: Upadom u RTS se ruši demokratija
views 13
Mediji i javnost i dva dana nakon protesta govore o upadu dijela demonstranata u zgradu RTS-a. Politički analitičar i član Upravnog odbora RTS-a Brank...
MARŠ SELJAČINO IZ MOG BEOGRADA, ĐILKOŠU IZ ČAČKA! ...
views 578
Vlasnik RTV Pink izvređao lidera Dveri Vlasnik RTV Pink Željko Mitrović na svom profilu na društvenoj mreži Tviter obrušio se na lidera Dveri Boška...
Otvaranje tajnih vatikanskih arhiva rasvijetliće i...
views 42
Otvaranje tajnih vatikanskih arhiva pokazaće kako je reagovao papa Pije Dvanaesti na informacije o zločinima ustaša u NDH, kao i da li je i kako upozo...
Privedeno 18 osoba, troje zadržano zbog nasilnog p...
views 26
Prethodna dva dana policija je privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a. Tri osobe su zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u R...