NJEN ODGOVOR IH POKOPAO Hrvatski desničari žele da komemoraciju na Blajburgu PRESELE U HRVATSKU, a ovo nisu očekivali (FOTO)

Hrvatski desničari poveli su jaku kampanju kojom žele da natjeraju vlasti da komemoraciju na Blajburgu prebace u Hrvatsku, dok su protivnici ustašizacije zemlje odluku Katoličke crkve u Koruškoj da zabrani misu na tom polju dočekali sa olakšanjem.

Bivši lider HDZ i mogući desničarski kandidat za predsjednika Hrvatske Tomislav Karamarko traži da “cijela Hrvatska postane Blajburg” i da se uvede dan sjećanja kao nacionalni praznik.

Istovremeno, mediji prenose odgovor gradonačelnika Supetra Ivane Marković “Počasnom blajburškom vodu”, koji ju je molio za donaciju.

Ona je nekoliko puta već odbila takav zahtjev, prvi put prošle godine, i to uz obrazloženje.

Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za projekte ”počasnog  bleiburškog voda”. Molim i ostale gradonačelnike da odluče identično!

Markovićeva ističe da taj gradić slavi oslobođenje ostrva Brač od nacističke i fašističke okupacije, te da su za četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo u fašističkom teroru.

U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja.

Gradonačelnica je poručila da će se oni na ostrvu sjećati onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka, navode portali.

Komemoraciju na Blajburgu veliki dio evropskih i svjetskih medija, te austrijska javnost, ocjenili su kao najveći profašistički skup od 1945. godine.

Austrijske vlasti su zabranile isticanje bilo kakvih simbola ustaške Nezavisne Države Hrvatske, a sada je Katolička crkva u Koruškoj zabranila misu zbog njene političke i ideološke zloupotrebe.

SRNA/Srpskainfo

Preporuka

Goldštajn: Јandrokovićeve laži o Blajburgu
views 16
Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kritikuje predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Јandrokovića zbog stavova o Blajburgu i poručuje da ustaše nisu bile n...
Haradinaj smijenio Srpkinju zbog objave o NATO bom...
views 39
Zamjenica ministra pravde Vesna Mikić iz Srpske liste smijenjena je sa ove pozicije zbog objave na Fejsbuku o NATO bombardovanju, prenosi Kossev. ...
Volf: Velike sile se rehabilituju preko srpskih le...
views 13
Srbija se širom Evrope predstavlja kao uzrok evropskih nedaća u posljednjih 100 godina, sve sa ciljem da se rehabilituju velike sile za grijehe iz pro...
Niš: Obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO agr...
views 11
Zvucima sirena za uzbunu i gašenjem svetla, tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe, počelo je centralno obilježavanje 20. godišnjice od ...
MOŽDA JE OVO LET U SMRT, ALI NE OBIČNU, VEĆ ČASNU!...
views 116
U anale istorije ušlo je obraćanje ovog komandanta pilotima 98. jurišnog puka pred borbeno poletanje na aerodromu Lađevci, 24. marta 1999. godine R...
DJECA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA Sjećanje na Milicu ...
views 38
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, danas je u Tašmajdanskom parku u Beogradu položeno cvijeće na spomen-obi...