NJEN ODGOVOR IH POKOPAO Hrvatski desničari žele da komemoraciju na Blajburgu PRESELE U HRVATSKU, a ovo nisu očekivali (FOTO)

Hrvatski desničari poveli su jaku kampanju kojom žele da natjeraju vlasti da komemoraciju na Blajburgu prebace u Hrvatsku, dok su protivnici ustašizacije zemlje odluku Katoličke crkve u Koruškoj da zabrani misu na tom polju dočekali sa olakšanjem.

Bivši lider HDZ i mogući desničarski kandidat za predsjednika Hrvatske Tomislav Karamarko traži da “cijela Hrvatska postane Blajburg” i da se uvede dan sjećanja kao nacionalni praznik.

Istovremeno, mediji prenose odgovor gradonačelnika Supetra Ivane Marković “Počasnom blajburškom vodu”, koji ju je molio za donaciju.

Ona je nekoliko puta već odbila takav zahtjev, prvi put prošle godine, i to uz obrazloženje.

Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za projekte ”počasnog  bleiburškog voda”. Molim i ostale gradonačelnike da odluče identično!

Markovićeva ističe da taj gradić slavi oslobođenje ostrva Brač od nacističke i fašističke okupacije, te da su za četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo u fašističkom teroru.

U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja.

Gradonačelnica je poručila da će se oni na ostrvu sjećati onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka, navode portali.

Komemoraciju na Blajburgu veliki dio evropskih i svjetskih medija, te austrijska javnost, ocjenili su kao najveći profašistički skup od 1945. godine.

Austrijske vlasti su zabranile isticanje bilo kakvih simbola ustaške Nezavisne Države Hrvatske, a sada je Katolička crkva u Koruškoj zabranila misu zbog njene političke i ideološke zloupotrebe.

SRNA/Srpskainfo