Iz Imigracionog centra u Istočnom Novom Sarajevu danas je pobjeglo šest migranata.

U 13.30 časova, prilikom sprovođenja na ručak, prema ranije organizovanom planu, grupa od petnaest migranata je pokušala da pobjegne i napusti krug Imigracionog centra.

– Brzom reakcijom službenika obezbjeđenja Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima i upotrebom sredstava prinude, spriječeno je bjekstvo devet lica – saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Šest lica je preskočilo ogradu i uputilo se u nepoznatom pravcu. Radi se o licima kojima je izrečena mjera protjerivanja i koji se nalaze u postupku readmisije.

Identitet odbjeglih nije utvrđen, a prema njihovoj izjavi, riječ je o tri državljanina Libije, dva državljanina Alžira i jednom državljaninu Sirije.

Na širem pojasu oko imigracionog centra, službenici obezbjeđenja i pratnje pronašli su i vratili dva odbjegla lica, državljane Libije i stavili ih pod nadzor u Imigracioni centar.

Za četiri preostala lica potraga još traje i o njihovom bjekstvu obaviješteni su MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo i terenski centri Službe.

Iz Službe sa poslove sa strancima napominju da nisu u pitanju koja bi mogla da predstavljaju prijetnju bezbjednosti, a koja su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar i kojima je Služba donijela rješenje o protjerivanju i zabrani ulaska u BiH.

Tih pet lica nije učestvovalo u pokušaju bijega i oni se nalaze pod nadzorom u Imigracionom centru.

RTRS