Prijedor: Prekvalifikacijama do boljeg posla (VIDEO)

U Srednjoškolskom centru Prijedor sve je više đaka u klupama i nakon završene škole. Za medicinsku struku interesovanje je veliko, pa je iz godine u godinu broj prijavljenih za prekvalifikaciju sve veći.

Prekvalifikacijom do boljeg posla, ovo je razlog što se većina đaka odluči za školu i nakon završenog obrazovanja. Branko Vujić, po zanimanju turistički vodič, danas u školskoj klupi stiče zvanje medicinskig tehničara.

– Izuzetno sam zadovoljan načinom rada i kvalitetom predavanja. Mislim da je pametno upisati nešto za šta ima posla – kaže Vujićeva.

Ciklus obrazovanja traje od 13 do 15 mjeseci, a na kraju školovanja slijedi maturski ispit. Ništa nije “preko noći”, kaže Mira Drljača i dodaje da je neophodno mnogo truda i učenja, kako bi se došlo do diplome.

– Suština priče je što ne može neko ko ne nauči da prođe ispit, jer je to nešto što mi pred svima odgovaramo i pokazujemo jedni na drugima kako se to radi – kaže ona.

Tokom prekvalifikacije “novopečeni đaci” uče iz istih udžbenika, kao i redovni školarci. Pohađaju nastavu, a praksu stiču u prijedorskoj bolnici.

– Za period koji prođu, s obzirom da je isti broj časova praktične nastave i kod redovnih i kod vanrednih učenika, oni su skoro spremni za rad u bolnici – ističe Svetlana Zorić, profesor zdravstvene njege.

Sertifikovani od resornog ministarstva, za obrazovanje odraslih, rukovodstvo škole kaže da ovdje oni koji traže nešto “mimo zakona”, nisu dobro došli.

– Mi se bavimo obrazovanjem odraslih i nama idu u prilog te brze diplome jer dobijamo informacija iz inostranstva da već nisu priznate i samo se povećava interesovanje za naše prekvalifikacije. Imamo slučaje u kojima dolaze ljudi iz okruženja dolaze kod nas na prekvalifikacije jer su čuli da se ovdje zaista može dobiti znanje – napominje Aleksandar Milješić, direktor ЈU Srednjoškolski centar Prijedor.

Znanje i zvanje do danas je u prijedorskoj Medicinskoj školi, u okviru prekvalifikacije, steklo čak 13 generacija. Zadovoljni su i oni, ali i njihovi poslodavci koji kažu da svaki dokument kad tad dođe na provjeru, te da se legalna diploma i te kako isplati.

RTRS