Prijedor: Prekvalifikacijama do boljeg posla (VIDEO)

U Srednjoškolskom centru Prijedor sve je više đaka u klupama i nakon završene škole. Za medicinsku struku interesovanje je veliko, pa je iz godine u godinu broj prijavljenih za prekvalifikaciju sve veći.

Prekvalifikacijom do boljeg posla, ovo je razlog što se većina đaka odluči za školu i nakon završenog obrazovanja. Branko Vujić, po zanimanju turistički vodič, danas u školskoj klupi stiče zvanje medicinskig tehničara.

– Izuzetno sam zadovoljan načinom rada i kvalitetom predavanja. Mislim da je pametno upisati nešto za šta ima posla – kaže Vujićeva.

Ciklus obrazovanja traje od 13 do 15 mjeseci, a na kraju školovanja slijedi maturski ispit. Ništa nije “preko noći”, kaže Mira Drljača i dodaje da je neophodno mnogo truda i učenja, kako bi se došlo do diplome.

– Suština priče je što ne može neko ko ne nauči da prođe ispit, jer je to nešto što mi pred svima odgovaramo i pokazujemo jedni na drugima kako se to radi – kaže ona.

Tokom prekvalifikacije “novopečeni đaci” uče iz istih udžbenika, kao i redovni školarci. Pohađaju nastavu, a praksu stiču u prijedorskoj bolnici.

– Za period koji prođu, s obzirom da je isti broj časova praktične nastave i kod redovnih i kod vanrednih učenika, oni su skoro spremni za rad u bolnici – ističe Svetlana Zorić, profesor zdravstvene njege.

Sertifikovani od resornog ministarstva, za obrazovanje odraslih, rukovodstvo škole kaže da ovdje oni koji traže nešto “mimo zakona”, nisu dobro došli.

– Mi se bavimo obrazovanjem odraslih i nama idu u prilog te brze diplome jer dobijamo informacija iz inostranstva da već nisu priznate i samo se povećava interesovanje za naše prekvalifikacije. Imamo slučaje u kojima dolaze ljudi iz okruženja dolaze kod nas na prekvalifikacije jer su čuli da se ovdje zaista može dobiti znanje – napominje Aleksandar Milješić, direktor ЈU Srednjoškolski centar Prijedor.

Znanje i zvanje do danas je u prijedorskoj Medicinskoj školi, u okviru prekvalifikacije, steklo čak 13 generacija. Zadovoljni su i oni, ali i njihovi poslodavci koji kažu da svaki dokument kad tad dođe na provjeru, te da se legalna diploma i te kako isplati.

RTRS

Preporuka

Kako česte vremenske oscilacije utiču na zdravlje ...
views 633
Vremenske promjene u poslednje vrijeme sve su izraženije. Nagle promjene od niskih, pa do onih viših temperatura, u kratkom vremenskom periodu utiču n...
Gradonačelnik Đaković u obilasku radova na asfalti...
views 527
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas sa saradnicima radove na asfaltiranju nove saobraćajnice u naselju Pećani. On je tom prilikom...
“VOLIM TE” U ovom kafiću kafa se plaća JEDNIM STIH...
views 1673
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana poezije u prijedorskom kafiću “Preduzeće” kafa se danas može platiti jednim stihom. Na svakom stolu nalaze ...
PROŠIRILA SE PRIČA Prijedorski odbornici DNS napuš...
views 1231
Izlazi na videlo da su odbornici koji su napustili Klub odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora uradili to iz ličnih interesa, poručuju iz Gradskog ...
Prijedor dobio šah na otvorenom
views 474
Prijedor je danas dobio mjesto na kojem građani mogu da igraju šah na otvorenom, zahvaljujući studentima Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole...
Pašalić: Izmijeniti Zakon o šumama (FOTO i VIDEO)...
views 277
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prijedoru da su potrebne značajne izmjene Zakona o ...